Юрист розповів кого з чоловіків можуть одразу демобілізувати: є нюанси

В умовах триваючої загальної мобілізації та воєнного стану в Україні виникають питання про право військовослужбовців на звільнення зі служби. Юрист практики військового права ЮК “Приходько та партнери” Артем Бродюк відповів на запитання кореспондентів “РБК-Україна” і роз’яснив ключові моменти.

Умови для звільнення

Згідно зі статтею 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, однією з підстав для звільнення військовослужбовців в умовах воєнного стану є наявність трьох і більше дітей віком до 18 років, які перебувають на утриманні військовослужбовця. Однак сам факт вагітності дружини не вважається достатньою підставою для звільнення.

“Для підтвердження наявності трьох дітей необхідно надати свідоцтва про народження із зазначенням батьківства військовослужбовця”, – пояснив Бродюк.

Відповідність вимогам закону

Якщо дружина військовослужбовця вагітна третьою дитиною, це не є підставою для звільнення до народження дитини. Після народження третьої дитини військовослужбовець може подати заяву на звільнення, надавши відповідні документи та переконавшись у відсутності заборгованості з аліментів. Сума заборгованості не повинна перевищувати розмір платежів за три місяці.

Рекомендації для військовослужбовців

Після народження третьої дитини військовослужбовець може скористатися своїм правом на звільнення з військової служби, передбаченим чинним законодавством України. Для цього необхідно надати відповідні документи, що підтверджують батьківство, а також переконатися у відсутності заборгованості зі сплати аліментів. Важливо пам’ятати, що сукупний розмір заборгованості не повинен перевищувати суму платежів за три місяці.

Військовослужбовцям, які планують скористатися правом на звільнення за наявності трьох і більше дітей, слід уважно слідкувати за змінами в законодавстві та заздалегідь підготувати необхідні документи. Консультації з юристами та відповідальними особами у військових частинах можуть допомогти уникнути непорозумінь і забезпечити своєчасне звільнення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

6 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

16 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

31 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

44 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

56 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

1 годину ago