Рано розслабилися: у ДТЕК розповіли, коли знову введуть графіки відключень

В Україні графіки відключення електроенергії не застосовують завдяки зниженню споживання (яке зростає під час спеки) і збільшенню генерації (вийшли з ремонту атомні блоки). Однак уже в середині жовтня графіки відключення, ймовірно, повернуть через зростання споживання електроенергії в опалювальний сезон.

Про це йдеться в роз’ясненні ДТЕК, які компанія опублікувала на своїх офіційних сторінках у соцмережах.

Взимку починається період пікового споживання. При цьому українська енергосистема не може задовольнити потреби, доведеться використовувати графіки погодинного відключення.

“Без відключень можна обійтися приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об’єкти енергетики або аномальної спеки. Але з настанням холодів навантаження на систему збільшаться. Люди почнуть користуватися електроопаленням і будуть більше вмикати світло, тому що взимку темніє раніше”, – пояснюють у ДТЕК.

Енергосистема України втратила 9 ГВт потужності. Такий обсяг швидко відновити неможливо. За оцінками ДТЕК, графіки діятимуть щонайменше до кінця наступного опалювального сезону.

“Укренерго буде змушене знову доводити обмеження споживання і графіки можуть повернутися. Слід пам’ятати, що ситуація все ще складна. енергосистема втратила понад 9 ГВт потужності під час російських атак. Швидко відновити це неможливо. Тому графіки можуть бути щонайменше до кінця наступного опалювального сезону. Енергетики роблять усе можливе, щоб люди були зі світлом. Але варто готуватися до різних сценаріїв”, – зазначили в компанії.

Енергосистема все ще відновлюється, на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

“Закликаємо, за можливості, перенести користування потужними електроприладами на денні години: з 11:00 до 15:00. Це період, коли в енергосистемі більше електроенергії завдяки активній роботі сонячних електростанцій”, – додають в “Укренерго”.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Мрія” почекає? Роботи з відновлення літака Ан-225 припинили, що сталося

Роботи з відновлення найбільшого у світі транспортного літака Ан-225 "Мрія", знищеного російськими окупантами, призупинено. Усі термінові…

10 хв. ago

На Хмельниччині вдову військового судять за катування “відьми”: що сталось

На Хмельниччині почали судити цивільне подружжя, які влітку цього року жорстоко катували 68-річну сусідку, підозрюючи…

13 хв. ago

Рекордна кількість росіян виступила за завершення війни, — росЗМІ

Рекордна кількість росіян виступила за завершення війни без досягнення цілей, які поставив глава Кремля Володимир…

22 хв. ago

Магнітні бурі: прогноз на вихідні, 21-22 вересня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 21-22 вересня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

26 хв. ago

Сікорський виправдався за свою неоднозначну заяву про передавання Криму

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що його пропозиція віддати Крим під мандат ООН для проведення…

29 хв. ago

У Тверській області РФ знову вибухи: детонують снаряди на складі ГРАУ в Октябрьському

У селищі Октябрьське у Тверській області РФ ударні безпілотники атакували 23-й військовий арсенал Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства…

35 хв. ago