Рано розслабилися: у ДТЕК розповіли, коли знову введуть графіки відключень

В Україні графіки відключення електроенергії не застосовують завдяки зниженню споживання (яке зростає під час спеки) і збільшенню генерації (вийшли з ремонту атомні блоки). Однак уже в середині жовтня графіки відключення, ймовірно, повернуть через зростання споживання електроенергії в опалювальний сезон.

Про це йдеться в роз’ясненні ДТЕК, які компанія опублікувала на своїх офіційних сторінках у соцмережах.

Взимку починається період пікового споживання. При цьому українська енергосистема не може задовольнити потреби, доведеться використовувати графіки погодинного відключення.

“Без відключень можна обійтися приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об’єкти енергетики або аномальної спеки. Але з настанням холодів навантаження на систему збільшаться. Люди почнуть користуватися електроопаленням і будуть більше вмикати світло, тому що взимку темніє раніше”, – пояснюють у ДТЕК.

Енергосистема України втратила 9 ГВт потужності. Такий обсяг швидко відновити неможливо. За оцінками ДТЕК, графіки діятимуть щонайменше до кінця наступного опалювального сезону.

“Укренерго буде змушене знову доводити обмеження споживання і графіки можуть повернутися. Слід пам’ятати, що ситуація все ще складна. енергосистема втратила понад 9 ГВт потужності під час російських атак. Швидко відновити це неможливо. Тому графіки можуть бути щонайменше до кінця наступного опалювального сезону. Енергетики роблять усе можливе, щоб люди були зі світлом. Але варто готуватися до різних сценаріїв”, – зазначили в компанії.

Енергосистема все ще відновлюється, на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

“Закликаємо, за можливості, перенести користування потужними електроприладами на денні години: з 11:00 до 15:00. Це період, коли в енергосистемі більше електроенергії завдяки активній роботі сонячних електростанцій”, – додають в “Укренерго”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

2 години ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

2 години ago

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

3 години ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

3 години ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

3 години ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

3 години ago