«Справедливі відключення»: як вони працюють

Через ракетні удари Росії по енергетичним об’єктам в Україні тривають відключення світла.

Генеральний директор YASNO Сергій Коваленко на своїй сторінці у соцмережі Х розповів про новий підхід до розподілу відключень електроенергії, який має бути більш справедливим.

«Перший рівень – це справедливий рівень розподілу обмежень між регіонами/областями. Ця частина – за НЕК Укренерго. На початку весни відключення не враховували обсяги критичної інфраструктури тощо. Колеги переформатували роботу і вже декілька тижнів працює більш справедливий розподіл», – зазначив він.

За словами Сергія Коваленко, кожен регіон повинен розділити кінцевих споживачів на 6 груп/черг с приблизно однаковим споживанням всередині кожної групи. І потім Укренерго, знаючи споживання кожної групи в регіонах, дає команду відключати 1,2 або 3 групи/черги.

«За моєю оцінкою, це спрацювало. Треба дробити ще, бо не всі регіони (на мою оцінку) зробили групи коректно, але то вже справа за Держенергонаглядом», – зазначив гендиректор Yasno.

Він також наголосив, що другий рівень справедливості – це вже відповідальність місцевих ОСР (операторів системи розподілу).

«Диспетчери отримують команду відключати черги і повинні їх виконувати згідно з графіками. Головні проблеми у місцевих ОСР – це не спрацювання автоматики (і треба їхати руками включати/виключати); ламається обладнання, яке не пристосоване до такого режиму роботи (і треба міняти швидко) та балансування всередині груп, коли скаче споживання. Це стан системи на сьогодні. Ми зі свого боку аналізуємо, як одні чи інші гравці виконують свої обовʼязки та намагаємось зробити краще для своїх клієнтів», – пояснив він.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Теракт в Анкарі: у Туреччині розкрили деталі нападу та назвали кількість жертв

В результаті нападу озброєних чоловіків на будівлю офісу аерокосмічної компанії Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı…

8 хв. ago

Ситуація критична: незабаром на Донбасі може впасти ще одне місто

У місті Селидове Донецької області ситуація критична. Ворог просунувся до багатоповерхівок та незабаром може окупувати…

17 хв. ago

“Землю буде знищено”. На подвір’ї зруйнованого ураганом будинку у США знайшли біблійне знамення

На подвір'ї зруйнованого ураганом "Хелен" будинку у Північній Кароліні (США) знайшли біблійне послання. Чоловік, який прийшов подивитись…

28 хв. ago

Підтримують молодість і здоров’я шкіри: названо 5 продуктів, які допоможуть боротися зі старінням

Продукти, багаті на вітаміни, мінерали, білки та корисні жири, допоможуть довше зберігати молодий вигляд Про…

37 хв. ago

Підвищення тарифів на вимогу МВФ: українцям дали термінове пояснення

МВФ не змушує Україну підвищувати тарифи на енергію, незважаючи на війну. Україна та МВФ оновили…

48 хв. ago

“Чоловіків на фронт, а жінок відновлювати податкову базу”: Польща пропонує позбавити українців виплат

Польський уряд запропонував Німеччині перенаправляти соцвиплати для українських біженців безпосередньо в Україну. Мета – зменшити фінансовий стимул залишатися в Німеччині і…

57 хв. ago