До кінця 2025 року вартість хліба в Україні може зрости приблизно на 20%. Водночас це підвищення не стане критичним ударом по сімейних бюджетах більшості українців, запевнив голова Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.
За словами експерта, середньостатистичний українець споживає 150–200 г хліба на день, що в перерахунку дає близько 5 кг на місяць. На сьогодні це обходиться приблизно у 200–210 гривень щомісяця. Якщо ж ціна зросте на 20%, витрати зростуть приблизно на 40 гривень на місяць.
«Так, для частини населення — пенсіонерів чи малозабезпечених — навіть ці 40 гривень можуть бути відчутними. Але в цілому це не стане серйозним ударом для сімейних бюджетів українців», — пояснив Тараненко.
Причини зростання вартості — підвищення цін на всі складові хлібобулочної продукції: борошно, дріжджі, цукор, жири, логістика та енергоресурси. Додатковий тиск створює вимога держави до підприємств, що мають статус критично важливих, — виплачувати персоналу заробітні плати не нижче ніж 20 тисяч гривень.
Попри побоювання деяких українців, мова про змову виробників не йде. Як уточнив Тараненко, в Україні зареєстровано понад 3000 хлібопекарських підприємств. Навіть якщо реально працює близько 2000 з них, домовитись між собою всім — неможливо.