Новини суспільства

Тече кондиціонер. Як виявити причину

Літо – час, коли кондиціонери працюють на повну потужність, забезпечуючи комфорт і прохолоду в приміщенні. При цьому вони не застраховані від поломок, серед яких протікання зустрічається доволі часто.

Така проблема не тільки знижує ефективність роботи обладнання, а й може призвести до збільшення витрат на електроенергію та пошкодження інтер’єру.

Ознаки, які вказують на протікання кондиціонера

Наявність водяних плям на стелях чи стінах, які розташовані навколо кондиціонера, є однією з найочевидніших ознак проблеми. Зазвичай вони є результатом постійного накопичення конденсату, який не знаходить виходу через неправильно працюючу дренажну систему. Іншим чітким індикатором протікання є калюжі під кондиціонером або на прилеглих поверхнях, що вказують на недостатню герметичність системи. Ігнорування цих ознак може призвести до додаткових збитків, зокрема, пошкодження меблів та підлогових покриттів.

Причини, що викликають проблему

Протікання кондиціонера може бути викликано рядом причин. Розуміння їх є ключовим аспектом ефективного усунення проблеми та запобігання її повторенню у майбутньому. Найбільшу вагу варто приділити таким факторам:

  • Забруднення фільтрів. Блокують нормальний потік повітря, що призводить до обмерзання та подальшого розтавання льоду.
  • Засмічення дренажної труби. Перешкоди у водовідведенні спричиняють накопичення води та її витік.
  • Пошкодження дренажного піддону. При наявності тріщин або інших ушкоджень вода витікає без зайвих перешкод.
  • Помилки при установці. Встановлений з порушеннями норм кондиціонер має неправильний нахил, що спричиняє накопичення конденсату.
  • Відсутність обслуговування. Регулярне сервісне обслуговування необхідне для підтримання правильної роботи системи водовідведення.
  • Механічні пошкодження компонентів. Удари або вплив сторонніх предметів пошкоджує частини системи, що призводить до витоку.
  • Знос матеріалів. З часом деякі компоненти втрачають свої герметичні властивості, що також спричиняє протікання.

Як виявити та усунути протікання

Для точного виявлення джерела протікання кондиціонера необхідно провести детальний візуальний огляд усіх доступних частин установки. Він включає перевірку зовнішніх і внутрішніх блоків на наявність конденсату або інших ознак води. Особливу увагу варто приділити дренажній системі, перевіряючи її на наявність засмічень або пошкоджень. Також, слід оглянути ізоляцію, оскільки неналежна ізоляція спричиняє конденсацію водяної пари на трубах, що також може стати причиною протікання.

Після ідентифікації проблеми, наступним кроком є її усунення. Якщо вона полягає у засміченні дренажу, необхідно очистити труби від сміття. У випадку пошкоджень компонентів, таких як дренажний піддон або труби, слід замінити пошкоджені елементи на нові. Якщо протікання викликане неправильними налаштуваннями системи, потрібно переналаштувати параметри обладнання для оптимального відведення вологи. Якщо самостійні спроби не призводять до результату, краще звернутися до фахівців.

У вирішенні проблеми протікання кондиціонера ключовим є розуміння того, що самостійне втручання не завжди є безпечним та ефективним. Компанія «Чисте повітря» пропонує професійні послуги з діагностики та ремонту кондиціонерів, гарантуючи не тільки якість роботи, а й тривалість служби відновленого обладнання. Звертаючись до професіоналів, ви отримуєте надійне рішення проблеми, знову наповнюючи власне приміщення свіжим і чистим повітрям.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago