​Бронь від мобілізації за гроші: які два варіанти розглядають у Раді

Оборонний комітет розглядає дві умови для надання відстрочки від мобілізації військовозобов’язаним: податок від зарплати або за квотами.

Про це повідомляє видання “ТСН”.

Народні депутати Верховної Ради України ведуть “великі дискусії” стосовно моделі та умов надання відстрочки від мобілізації. Мова йде про економічне бронювання.

Повідомляється, що оборонний комітет Верховної Ради розглядає дві моделі економічного бронювання в Україні.

“Розглядаються дві моделі економічного бронювання. Вони в дискусії. З одного боку, ми розуміємо, що не можемо жодного долара з міжнародної допомоги витратити на зарплати військовим. Будь-які зарплати військовим, а ми хочемо їх піднімати, хочемо більше військових, – це наші гроші у вигляді мит і податків.”, – розповідає голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія на брифінгу в парламенті, – “З іншого боку, щоб ці гроші зʼявлялися, економіка має працювати. Але тут питання справедливості. Багато опонентів кажуть, що багаті не служать, а бідні йдуть до армії”.

Друга модель – квота для компаній на бронювання, де за кожного “заброньованого” працівника сплачується окремий податок, рівноцінний мінімальній зарплаті військовослужбовця щомісяця. Як приклад, він навів людей, які працюють у медіа:

“Наприклад, медіа. Умовно кажучи, у вас є 10% людей, яких можете забронювати. Хто це буде – керівник вирішуватиме самостійно. За цих людей сплачується мінімальна зарплата бійця щомісяця. Зараз мінімальна – 20 тисяч гривень, тобто 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу сплачується щомісяця. Це окремо від податків”, – пояснює Арахамія.

Але він також зауважив, що для того, щоб підвищувати заробітну плату військовим, в Україні має працювати економіка.

Арахамія наголошує, що в питанні бронювання вивчали досвід й інших країн, однак яке б рішення не було обрано, “є багато людей, які “за”, а є ті, хто “проти”.

“Але питання справедливості: багато опонентів кажуть, що це тоді багаті не служать, а бідні йдуть до армії. Я думаю, однаково якась модель з’явиться, тому що в цих дискусіях з’явиться якась модель, яка викликає найменше обурення”, – додав він.

Осторонь дискусій щодо економічного бронювання не залишився і президент України. За словами Зеленського, формулою такого бронювання має бути “ти воюєш або працюєш на державу”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Коли будуть зимові канікули 2024-2025 року: скільки відпочиватимуть школярі і студенти

2 вересня 2024 року в Україні розпочався навчальний рік 2024-2025. Він триватиме до 30 червня.…

3 хв. ago

Знадобиться всього 5 інгредієнтів: як легко приготувати десерт крем-брюле

Шеф-кухар Равніт Гілл показала, як приготувати десерт крем-брюле в домашніх умовах. Для цього необхідні лише жирні вершки,…

6 хв. ago

Підвищення податків: Зеленський впевнений, що бізнес у “потужному захваті”

На даний час проєкт закону щодо підвищення податків малозрозумілий майже для всіх учасників процесу. Крім…

38 хв. ago

На які авто взимку впадуть ціни: 6 моделей, вартих уваги

Шукаючи вигідні пропозиції, потенційні покупці ретельно аналізують авторинок. Останні роки приємних новин було мало – середні…

54 хв. ago

Зовсім скоро треба готуватися до мобілізації з 20 років: що кажуть нардепи

З 1 жовтня Кабінетом міністрів було внесено зміни до Порядку проведення призову на військову службу…

1 годину ago

Які піджаки будуть наймоднішими цієї осені: стилістка пояснила, на що звернути увагу

Жакет, піджак чи блейзер - це універсальна річ на всі випадки життя. Його можна одягнути з…

1 годину ago