За кордон випускатимуть за новими правилами – можна “застрягти”

З 1 січня 2025 року українцям, які планують поїздки за кордон на власному автомобілі, доведеться дотримуватися нових правил. Головна зміна стосується обов’язкового страхування – так званої “Зеленої карти”. Це міжнародне страхування відповідальності водіїв стане більш суворим, і водії повинні бути готові заздалегідь оформити страховку, щоб уникнути проблем під час перетину кордону.

Моторне (транспортне) страхове бюро України попереджає, що з наступного року для перетину кордону міжнародний страховий договір, або “Зелена карта”, повинен бути оформлений заздалегідь. Згідно з новими вимогами, договір набуде чинності лише з 00:00 дати початку його дії, визначеної у договорі, але не раніше, ніж наступного дня після внесення даних до Єдиної централізованої бази даних.

Це означає, що більше не вийде купити страховку прямо перед перетином кордону, як це було можливим раніше. Тепер, якщо дані про договір не з’являться в базі, “Зелену карту” можуть визнати недійсною, а автомобіль вважатимуть незастрахованим. У такому випадку перетин кордону стане неможливим.

Прикордонник перевіряє документи. Фото: dpsu.gov.ua

Зміни до правил покликані забезпечити більшу прозорість та безпеку під час поїздок за кордон. Олександр Салайчук, директор Бюро “Зелена картка” в Україні, зазначив, що нововведення мають на меті зменшити кількість випадків шахрайства та підробок страхових сертифікатів. Використання електронної форми “Зеленої карти” дозволить контролюючим органам швидко перевіряти чинність страхового полісу через Єдину централізовану базу даних.

Завдяки цьому нововведенню водії зможуть бути впевненими, що їхнє страхування є чинним, а органи, що перевіряють документи на кордоні, матимуть можливість легко підтвердити його справжність.

Виїзд за кордон, скріншот

Для багатьох українців, які звикли оформлювати страховку безпосередньо перед виїздом, нові правила можуть стати несподіванкою. Тепер необхідно буде заздалегідь планувати свої поїздки та мати впевненість, що страховий договір оформлений належним чином і дані про нього вже внесені в базу.

Тим, хто планує подорожі на авто за кордон, важливо не залишати придбання “Зеленої карти” на останній момент, адже це може спричинити затримки або навіть зірвати плани. Оформити страховку потрібно буде як мінімум за день до запланованого виїзду, щоб уникнути неприємних сюрпризів на кордоні.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Криптовалюту легалізують: що це змінить для українців

Україна планує увійти в еру легальної криптовалюти, і цей крок може статися вже в першій…

1 хв. ago

Очільницю МСЕК з мільйонами доларів: що розповіла фізіогноміка про Тетяну Крупу

Після арешту керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи, яку Печерський райсуд Києва відправив під…

9 хв. ago

Суддя, яка скоїла п’яне ДТП, спробувала стати військовою, але знову облажалась

Суддю Світлану Колегаєву, яка вже встигла "відзначитися" п'яним ДТП, знову опинилася в центрі скандалу. Вища…

22 хв. ago

“Кадирівці” поцупили РЕБ у солдатів РФ і змусили їх вибачатися за це

Новий скандал у лавах Збройних сил РФ набрав обертів: бійці сумнозвісної 810-ї бригади опинилися в…

28 хв. ago

Кандидата наук зловили на «бронюванні» за $10 тис. у Києві

У Києві затримано кандидата наук, який вирішив підзаробити на потребах ухилянтів, пропонуючи послуги з отримання…

51 хв. ago

Демобілізація військових до 25 років: Стефанчук розставив усі крапки над «і»

Якщо парламент ухвалить рішення про демобілізацію всіх військовослужбовців до 25 років, то на окремих ділянках…

60 хв. ago