Українців почнуть викликати до суду: обиратимуть наосліп, за неявку – непосильні штрафи

В Україні планується цікавий проект: збираються вводити суд присяжних за іноземним зразком. Це означає, що долю обвинувачених вирішуватимуть не лише судді, а й присяжні, а суддя зобов’язаний буде підтвердити їхній вердикт.

Хто стане присяжним? Тут все вирішуватиме “сліпий” жереб. Автоматизована система обере кандидатів із реєстру, заснованого на даних Державного реєстру виборців, який веде ЦВК.

Про це пише “Судово-юридична газета”.

Відмовитися від цього “почесного” звання можна буде лише за певних обставин, як, наприклад, декрет чи догляд за дитиною.

Щоб стимулювати громадян виконувати свої обов’язки, присяжним обіцяють непогані грошові винагороди, які розраховуватимуться за посадовим окладом судді першої інстанції – 63 тисячі гривень на місяць.

За ігнорування виклику до суду будуть жорсткі штрафи. Так, за неявку можуть “накотити” до 12 112 грн (зараз – до 6056 грн), а за неповагу до суду – до 3400 гривень Якщо порушити правило повторно, штраф подвоїться.

суд

Якщо хтось просто не хоче чи не може прийти, це не стане виправданням – штраф все одно доведеться платити. І навіть роботодавці можуть покарати, якщо не відпустять свого співробітника до суду.

Щодо компенсацій для присяжних, то їм планують відшкодовувати витрати на проїзд, житло та добові. Ці виплати йтимуть із коштів державного бюджету, але поки що незрозуміло, чи вистачить на це грошей. Можливо, фінансування планують покривати за рахунок штрафів, які виписуватимуть роботодавцям.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

В “Азові” розкритикували передачу західних озброєнь новим бригадам зі старими командирами

Західну техніку та озброєння передають новоствореним бригадам, командир однієї з яких провалив контрнаступ у 2023…

1 хв. ago

“Їх потрібно приборкати”: Фіцо назвав журналістів “кровожерливими виродками”

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який вирізняється своєю проросійською позицією, назвав журналістів великих ЗМІ "кровожерливими виродками". Як пише Politico,…

10 хв. ago

Росіяни скаржаться: Дрони атакували військовий аеродром в Адигеї. ФОТО та ВІДЕО

У РФ у районі станиці Ханська під Майкопом безпілотники атакували військовий аеродром "Ханська". Про це…

15 хв. ago

Білорусь причетна до депортації українських дітей: що про це відомо

Міжнародний кримінальний суд може розслідувати ймовірну участь Білорусі у депортації українських дітей, розповів речник суду…

18 хв. ago

Прочитала в інтернеті: мати намагалася зробити клізму піврічній дитині термометром

Бригада екстреної медичної допомоги на Волині доправила із Каменя-Каширського маму із піврічною дитиною. Зі слів мами, у…

36 хв. ago

Близька подруга Меган Маркл дала рідкісний коментар про герцогиню (фото)

Близька подруга Меган Маркл дала рідкісний коментар про неї. Про це пише Page Six. Герцогиня Сассекська напередодні…

46 хв. ago