Економічне бронювання – це узаконений відкуп від війни, – депутат-доброволець

Запропонована владою модель економічного бронювання, яка передбачає сплату щомісячного податку в понад 20 тис грн за можливість не мобілізуватися, – це, по суті, узаконення відкупу від прямого обов’язку захищати свою країну. Про це заявив український доброволець, депутат Харківської міської ради Ігор Черняк. 

“В нашій країні безмежних корупційних див відкупитися можна завжди й від усього. Можна когось вбити, забашлять і ніколи за то не сісти. Але ніхто в здоровому глузді не пропонує легалізувати відкуп за вбивство. Бо це – очевидна дічь, яка порушує ключові принципи, записані в Конституції. Але економічне бронювання – це, по суті, узаконений відкуп від служби під час війни, що є прямим обов’язком. І якщо держава це санкціонує, то вона фактично розписується у власній безпорадності та неспроможності забезпечити виконання обов’язків своїми громадянами”, – заявив Черняк. 

Він назвав це рішення “відкритим плювком у військо” – у кадрових військових, добровольців, мобілізованих та поранених, які “зависли” на МСЕКах, і не можуть ані звільнитися зі служби, ані одержати бодай щось від держави.

“Коли виключно наявність/відсутність коштів стає легальною підставою для того, щоб не виконувати певний обов’язок, то на цьому обов’язку можна ставити крапку. Бо не може існувати “необовʼязкових” обов’язків. Будь-хто зможе легально забити болт на виконання обовʼязку по захисту держави, просто сплативши “відступний” чи “відкупний”. І якщо зараз ми офіційно визнаємо, що обов’язок захищати Україну – то таке… То хто стане до лав, коли настане нове 24 лютого???” – зауважив Черняк. 

Нагадаємо: ідея про “економічне бронювання”, яка передбачає бронювання тільки для українців з високими зарплатами, викликала хвилю критики серед військових, експертів і населення, і в Офісі президента відмовилися від цієї ідеї. Але потім окремі чиновники все ж повернулися до неї, і продовжують її лобіювати.

Натомість міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ідея економічного бронювання досі дискутується через свою складність, адже цей механізм викликає нерозуміння з боку військових.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

В одній з областей посилять перевірки МСЕК і посилять розшук військовозобов’язаних

У Хмельницькій області посилять розшук тих, хто ухиляється від мобілізації, перевірять військово-лікарські комісії (ВЛК) та…

8 хв. ago

Українцям озвучили дату старту опалювального сезону 2024/2025: якими будуть тарифи

В Україні опалювальний сезон, якби це було до повномасштабної війни – розпочався б у середині…

16 хв. ago

В Україну повертаються заморозки та зливи: коли прийде різке похолодання

11 жовтня погода в Україні буде доволі теплою, але надзвичайний рівень пожежної небезпеки збережеться в…

18 хв. ago

“Ми на порозі чергової халепи”: DeepState повідомив невтішні новини з Курщини

Російські війська продавили лівий фланг Курського угруповання Сил оборони України. Про це повідомляє аналітичний проєкт DeepState.  "Вкрай жахливий…

20 хв. ago

Названо 6 рідкісних монет вартістю в сотні доларів, які шукають колекціонери

Багато колекціонерів цікавляться не лише національною валютою, а й іноземною. Рідкісні монети можуть коштувати сотні доларів. Видання gobankingrates назвало…

36 хв. ago

Не Ілон Маск: стало відом, хто насправді фінансує Starlink для України

Термінали Starlink, які використовуються в Україні, фінансуються не Ілоном Маском, а виключно Польщею. Цю інформацію…

48 хв. ago