У Раді запропонували відправляти молодих українців на базову військову службу

Комітет національної безпеки і оборони Верховної Ради України запропонував відправляти громадян на базову військову службу, тоді як строкову вирішено скасувати. Остаточну версію законопроєкту про мобілізацію, яка відправляється на розгляд Ради, опублікував нардеп Данило Гетманцев.

У документі сказано, що для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни чоловічої статі (жіночої статі — добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, і старші особи, які не досягли 25-річного віку. Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

Базова військова службаФото: Скриншот

Крім того, підсумками розгляду правок до законопроєкту про мобілізацію у себе в Telegram поділився нардеп Олексій Гончаренко.

Базова військова службаФото: Скриншот

Також зазначимо, що в усіх законодавчих актах України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку запропонували змінити термін “строкова служба” на “базова військова служба”.

У Раді підготували остаточний варіант законопроєкту про мобілізацію: що відомо

Як повідомив Гончаренко ввечері 9 квітня, Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони підготував остаточний варіант законопроєкту про мобілізацію. У такому вигляді документ відправлять на голосування у другому читанні. За його словами, у документі залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, демобілізацію у зв’язку зі звільненням із полону, якщо військовий не захотів продовжити службу.

Пізніше народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк заявив, що тільки зала Парламенту вирішить, ухвалювати весь документ чи окрему правку. Він зазначив, що до другого читання має з’явитися таблиця з понад 4300 поправок, які будуть розділені на дві групи — враховані комітетом (їх небагато) і відхилені (більшість).

Ольга Степанова

Recent Posts

Шольц надіслав сигнал Росії: НАТО планує розгорнути цілу військову бригаду в країнах Балтії

Зміцнення східного кордону НАТО спрямоване на заборону Росії, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Його заяви…

2 години ago

ЗСУ контратакували у Вовчанську та відбили кілька кварталів

Про це заявив експерт Bild з аналізу відкритих даних Юліан Ріпке. Відомо, що у середині…

3 години ago

Українcькі військові мінують кордон із Росією за допомогою дронів – BILD

Українські військові мінують кордон на Харківщині, використовуючи дрони. Про це повідомив заступник головного редактора Bild…

3 години ago

На могилі Пригожина залишили дивну записку з посланням Кремлю

На день народження загиблого ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, над поплічниками якого посилили контроль через річницю його бунту,…

6 години ago

Повістки на вулицях: до яких пір їх видаватимуть українцям

Вручення повісток військовозобов’язаним українцям на вулицях та у громадських місцях триватиме доти, доки в країні триває повномасштабна…

6 години ago

Відвертий фашизм: На росТБ українців оголосили “людьми другого сорту”

В ефірі російського "Першого каналу" вже відкрито звучать фашистські наративи щодо українців. Так, член команди…

6 години ago