Вимагав скасувати штраф: мешканець Луцька подав у суд на ТЦК і виграв справу

Житель Луцька Волинської області виграв суд проти районного центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Той звинуватив чоловіка в порушенні правил військового обліку й призначив штраф.

Проте відповідач не надав цьому доказів, тож судова інстанція задовільнила скаргу військовозобов’язаного й скасувала штраф. Про це йдеться у рішенні Луцького міськрайонного суду.

Усе розпочалося в жовтні 2023 року, коли на території Горохівської ОТГ здійснювалося оповіщення військовозобов’язаних для уточнення облікових даних. Як зазначають у рішенні, позивач досяг 27 років, але не з’явився в ТЦК для уточнення даних, тому його оштрафували за це.

Постанову ухвалив начальник Луцького РТЦК та СП від 26 жовтня 2023 року. Згідно з нею, за порушення правил військового обліку у воєнний час (ч. 2 ст. 210 КУпАП) громадянин мав заплатити 1700 грн штрафу.

Проте чоловік звинувачення відкинув і в заяві до суду від 16 листопада 2023-го просив  скасувати таке рішення. Він стверджував, ніби його “належно не повідомили, що проти нього відкрили провадження”. Крім того, у матеріалах справи відсутні будь-які докази, що влада Горохівської громади “належним чином повідомила чоловіка про необхідність явки в ТЦК”. Бо ж, як додають у рішенні, на вимогу ТЦК виконавчі органи зобов’язані сповіщати призовників.

За даними суду, Луцький РТЦК не надав доказів про те, що чоловіку вручили повістку. Ба більше, він не є жителем Горохівської ОТГ, а мешкає в Луцьку, тому місцева влада “не мала повідомляти його про необхідність явки в ТЦК”.

“Відповідачем не було надано суду будь-яких належних та допустимих доказів оповіщення позивача про його обов’язок прибути до ТЦК на 13 жовтня 2023 року. Це свідчить про відсутність в його діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 210 КУпАП, а тому позовні вимоги слід задовольнити повністю”, – йдеться в рішенні.

У такий спосіб лучанин зміг виграти справу проти Луцького РТЦК та СП, з якого суд ще й вирішив стягнути судовий збір у розміні 536 гривень. Законної сили рішення набрало 19 січня 2024 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що загрожує ухилянтам, які звертались до “мільйонерки” та голови МСЕК Хмельниччини

Ухилянтам, які користувались послугами затриманої голови МСЕК Хмельниччини Тетяни Крупи може загрожувати до 5 років ув'язнення. Зараз…

3 хв. ago

Смерть, яка не знає міри: вчені розповіли про зв’язок популярних напоїв із розвитком раку

Вживання алкоголю здавна асоціюється з соціальними зв'язками і розслабленням, і багато хто колись вважав, що…

10 хв. ago

У Житомирі вздовж берега річки Тетерів зафіксовано масовий мор риби

У Житомирі зафіксували масовий мор риби вздовж берега річки Тетерів в районі Корбутівки. За цим…

14 хв. ago

“Великий удар під дих Москві”: нардеп Дунда запропонував ЗСУ зайти в Білорусь

Нещодавно самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що їм потрібно готуватися до війни, як уже зараз…

38 хв. ago

Жінку оштрафували на 140 тисяч гривень через ТЦК і забрали телефон

У Чернігівській області жінку оштрафували на 140 тисяч гривень за те що вона у місцевому…

50 хв. ago

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

56 хв. ago