Як правильно доглядати за гортензією у горщику

Довго квітуча гортензія є справжньою окрасою будь-якого підвіконня. Але вона є досить примхливою рослиною, тож аби вона тішила око потрібно правильно за нею доглядати. Як часто поливати вазон, чи потребує він підживлення, а також скільки йому необхідно світла  виданню fakty.com.ua розповів експерт із захисту рослин Олексій Колесник.

Забарвлення квіток гортензії крупнолистої залежить від водневого показника ґрунту, в якому вона росте. Так, у нейтральному рослина матиме білий або кремовий колір, у кислому – блакитний чи синий, у лужному – рожевий чи бузковий.

Однак, аби гортензія радувала вас своїми квіточками, потрібно створити їй сприятливі умови. І перш за все варто подбати про правильне освітлення.

Гортензія полюбляє промінчики сонця, але не полуденну спеку, на якій суцвіття швидко вигорають.

– Гортензія – світлолюбна рослина, у будинку найкраще розміщувати її на південних підвіконнях, але берегти від літніх прямих сонячних променів. Найкращим варіантом буде створити для неї розсіяне освітлення, – розповідає Олексій Колесник.

Після цвітіння кущ варто перенести у темне місце. Якщо цього не зробити, гортензія може наступного разу не викинути квіточки.

Вазон потрібно оберігати від різких змін температур та протягів.

Як часто потрібно поливати гортензію у горщику

Полив є дуже важливим аспектом у догляді за будь-якою рослиною. Гортензія не є виключенням. Насправді це дуже вологолюбна квітка, тож потребує щоденного поливу відстояною водою.

– Ці рослини потребують рясного та регулярного поливу влітку, як тільки підсохне верхній шар ґрунту, але у зимовий період спокою гортензію не слід поливати часто, – каже наш постійний експерт із захисту рослин.

Також радимо обприскувати листя гортензії, але не її квітучу частину. Інакше рослина може почати в’янути.

Чи потрібно підживлювати й обрізати гортензію

Для збагачення ґрунту візьміть мінеральний комплекс для квітучих рослин (вересових, азалій та рододендронів). Їх вносять кілька разів на місяць.

– Навесні та влітку гортензію можна удобрювати мінеральними чи органічними добривами, з кислою реакцією для квітучих рослин, дотримуючись вказівок з інструкції від виробника, – говорить Олексій Колесник.

Потрібно обов’язково обрізати домашню гортензію. Процедуру необхідно проводити два рази на рік – навесні та восени.

Восени біля куща, що відцвів, відріжте під корінь його ослаблені стеблинки, а здорові стебла вкоротіть вдвічі від їхньої загальної довжини. Весною варто позбутися слабких стеблин.

– Весняну обрізку гортензій потрібно починати до набрякання бруньок. В першу чергу варто видалити гілки, які ростуть всередину крони, хворі, пошкоджені та сухі. Решта залежить від сорту та виду гортензії, адже способи їх обрізки дуже відрізняються, – каже наш постійний експерт із захисту рослин.

Що любить гортензія у горщику

Гортензія любить світло, полив та підживлення спеціальними добривами. Рослину варто щодня збагачувати відстояною водою, аби не допускати пересихання ґрунту.

Але також не потрібно переливати рослину, аби не допустити загнивання коренів. Аби зрозуміти, чи потребує гортензія води просто подивіться на верхній шар ґрунт – він має бути підсохлим.

Чого категорично не можна робити з гортензією

Гортензія – це вологолюбива рослина, тому категорично не можна пересушувати її ґрунт.

Також не варто залишати рослину під прямими палючими променями влітку, це може призвести до опіків листя домашньої квітки.

– Гортензії вимагають кислого ґрунту, категорично не можна пересаджувати її в субстрат з лужною реакцією або ж застосовувати такі підкормки, – зауважує Олексій Колесник.

Що робити, аби гортензія у горщику зацвіла

Гортензія цвіте з травня до листопаду. У лютому радять розсадити нові відростки рослини, щоб у квітні побачити перші зав’язки квіточок. Щороку варто пересаджувати гортензію і підживлювати землю спеціальними добривами.

Фото: Тетяна Коноваленко

Для хорошого цвітіння всім сортам та видам потрібне гарне освітлення. Воно має бути розсіяним, проте яскравим. Відомо, що гортензія не любить сильний пригрів, сухе гаряче повітря та посуху.

– При створенні оптимальних умов, правильному обрізанні, регулярному поливі, кислому ґрунті, регулярному підживленню, яскравому та розсіяному освітленні, гортензія обов’язково віддячить вам красивими квітами, – підсумовує наш постійний експерт із захисту рослин.

Чи потрібно пересаджувати гортензію у горщику: коли та як

Зазвичай гортензії пересаджують навесні чи восени, коли рослини не знаходяться в активному рості. Пересаджувати потрібно, якщо коріння заповнило весь об’єм горщика.

Ємність для пересадки гортензії краще обирати велику, оскільки коренева система гортензії розташована горизонтально.

Гортензії люблять кислі грунти, тому найкориснішими матеріалами тут можуть виступити кора, торф, соснові тріски або тирс.

Отже, для того, аби пересадити гортензію потрібно зробити наступне.

Крок 1. Підготуйте дренаж

Починати пересадку потрібно з заповнення горщика дренажем. На дні ємності зробіть хороший шар з нього.

Крок 2. Скористайтесь методом перевалки

Для того щоб гортензія зазнала мінімальний стрес під час пересадки, її рекомендується проводити методом перевалки.

Крок 3. Досипаємо ґрунт

Коли кущ буде перевалений в новий горщик, необхідно обережно заповнити всі порожнечі новим ґрунтом. Слідкуйте за тим, щоб після пересадки коренева шийка куща була на одному рівні з поверхнею субстрату.

Крок 4. Полив

Після пересадки гортензію потрібно полити. Коли ж волога вбереться в субстрат, його поверхню рекомендується замульчувати торфом.

До речі, гортензію краще не ставити біля ліжка, оскільки це може негативно позначитися на нервовій системі. Подейкують, що вона може погано вплинути на ваш настрій і стосунки з рідними. Тож краще оберіть для квітучої красуні інше місце в оселі. Але це не єдина рослина, яку не рекомендується ставити у спальні.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago