У держави немає потужностей всіх людей змусити і заарештовувати – Арахамія про мобілізацію

Народні депутати України перед другим читанням законопроєкту про мобілізацію обирають між електронними повістками й автобусами зі співробітниками з військкоматів, оскільки для військовозобов’язаних потрібен примус для допомоги у війську.

Про це в ефірі національного телемарафону Єдині новини повідомив очільник фракції Слуга народу у Верховній Раді Давид Арахамія.

За його словами, наразі депутати обговорюють варіанти та шукають компроміс щодо законопроєкту про мобілізацію №10449. Однією з тем є обговорення є стимулювання військовозобов’язаних українців, яке може відбуватися через електронні повістки, або сумнозвісні автобуси зі співробітниками ТЦК на вулицях.

– Для цього треба всіх (військовозобов’язаних, – Ред.) мати в одній системі. Ми прийняли вже закон №10062, який дозволяє зробити в реєстрі Оберіг Міністерства оборони всіх військовозобов’язаних… Для чого це? Для того, щоб ми зрозуміли, скільки взагалі людей, які можуть бути, в теорії, призвані. Таким чином спланувати розумну мобілізацію, – каже Арахамія.

Проте він визнає, що у парламенті розуміють, що в питання мобілізації необхідний примус.

– Те, що запропонували зараз у Міністерстві оборони і Генеральному штабі – все заарештувати й таке інше – не підходить. Це занадто жорстко, по-перше. По-друге, у держави взагалі немає потужностей всіх цих людей змусити і заарештовувати, потім кримінальні провадження тощо. Я думаю, що це просто по мертвому колу ми ідемо, але треба мати якийсь примус, – каже нардеп.

Він додає, що остаточного рішення серед нардепів ще немає, але у Раді “будуть шукати баланс” між першим та другим читанням.

Думаю, що знайдемо врешті-решт якесь компромісне рішення, яке дозволить, з одного боку, стимулювати людей це робити, з іншого боку, тоді їх карати якось, але, як то кажуть, не летально. Йде велика дискусія. Або люди врешті-решт скажуть: та нехай вони по вулицях їздять, як зараз, не треба нічого електронного. Я теж допускаю, що може бути і такий сценарій, якщо буде консенсус певний політичний, – резюмував він.

Цьому передувало ухвалення Верховною Радою законопроєкту про мобілізацію
№10449 у першому читанні.

Законопроєкт має норми щодо вручення повісток через електронний кабінет
і відповідальність для тих, хто ухиляється від військового обов’язку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

7 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

16 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

29 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

38 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

51 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago