У держави немає потужностей всіх людей змусити і заарештовувати – Арахамія про мобілізацію

Народні депутати України перед другим читанням законопроєкту про мобілізацію обирають між електронними повістками й автобусами зі співробітниками з військкоматів, оскільки для військовозобов’язаних потрібен примус для допомоги у війську.

Про це в ефірі національного телемарафону Єдині новини повідомив очільник фракції Слуга народу у Верховній Раді Давид Арахамія.

За його словами, наразі депутати обговорюють варіанти та шукають компроміс щодо законопроєкту про мобілізацію №10449. Однією з тем є обговорення є стимулювання військовозобов’язаних українців, яке може відбуватися через електронні повістки, або сумнозвісні автобуси зі співробітниками ТЦК на вулицях.

– Для цього треба всіх (військовозобов’язаних, – Ред.) мати в одній системі. Ми прийняли вже закон №10062, який дозволяє зробити в реєстрі Оберіг Міністерства оборони всіх військовозобов’язаних… Для чого це? Для того, щоб ми зрозуміли, скільки взагалі людей, які можуть бути, в теорії, призвані. Таким чином спланувати розумну мобілізацію, – каже Арахамія.

Проте він визнає, що у парламенті розуміють, що в питання мобілізації необхідний примус.

– Те, що запропонували зараз у Міністерстві оборони і Генеральному штабі – все заарештувати й таке інше – не підходить. Це занадто жорстко, по-перше. По-друге, у держави взагалі немає потужностей всіх цих людей змусити і заарештовувати, потім кримінальні провадження тощо. Я думаю, що це просто по мертвому колу ми ідемо, але треба мати якийсь примус, – каже нардеп.

Він додає, що остаточного рішення серед нардепів ще немає, але у Раді “будуть шукати баланс” між першим та другим читанням.

Думаю, що знайдемо врешті-решт якесь компромісне рішення, яке дозволить, з одного боку, стимулювати людей це робити, з іншого боку, тоді їх карати якось, але, як то кажуть, не летально. Йде велика дискусія. Або люди врешті-решт скажуть: та нехай вони по вулицях їздять, як зараз, не треба нічого електронного. Я теж допускаю, що може бути і такий сценарій, якщо буде консенсус певний політичний, – резюмував він.

Цьому передувало ухвалення Верховною Радою законопроєкту про мобілізацію
№10449 у першому читанні.

Законопроєкт має норми щодо вручення повісток через електронний кабінет
і відповідальність для тих, хто ухиляється від військового обов’язку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago