Україна без ТЦК: у Міноборони пояснили, чи можлива повністю добровільна мобілізація

Навіть у разі реформування територіальних центрів комплектування (ТЦК) за ними залишиться функція примусової мобілізації. Про це заявив у коментарі NV уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець. 

Він зауважив, що пряма мобілізація громадян до конкретних частин, яка відбувається в обхід ТЦК, стосується саме добровольців. Для примусової мобілізації військовозобов’язаних все одно потрібна структура на кшталт ТЦК.

Бежевець нагадав, що крім безпосередньо мобілізаційних заходів ТЦК також опікуються соціальною підтримкою військових і виконують інші важливі державні функції.

“Вони можуть бути реформовані, переформатовані – що завгодно. Але ці функції все одно хтось має виконувати”, — пояснив він.

Представник Міноборони наголосив, що процес мобілізації не може відбуватися на виключно добровільних засадах і все одно передбачає певний примус.

“Відповідно, не можна казати, що це (вербування добровольців до конкретних частин в обхід ТЦК – ред.) замінить мобілізацію. Мобілізація там, де є елементи примусу адміністративного і кримінальної відповідальності. Це для тих, хто не усвідомив свій громадянський обовʼязок, і незважаючи на те, що повинен [служити], немає відстрочки, бронювання і все інше, тим не менше ухиляється”, – пояснив Бежевець.

Мобілізація в обхід ТЦК

Нагадаємо, відповідно до останніх змін у законодавстві, командири військових частин отримали повноваження мобілізувати тих, хто виявив самостійне бажання проходити військову службу під час мобілізації у цій конкретній військовій частині. Процес відбувається в обхід ТЦК. Однак перелік військових частин, які матимуть такі повноваження, визначається Генеральним штабом ЗСУ.

За словами військових, раніше були казуси, коли військовозобов’язаний хотів мобілізуватися до конкретної частини. Навіть коли усі сторони були на це згодні, включно з ТЦК, іноді ТЦК в останній момент порушували домовленості і направляли добровольця зовсім не туди, де він прагнув служити.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

ТЦК “розірве” чергами: штрафи, суди, відстрочка, мобілізація та неминучий призов

Ростислав Кравець, юрист та керівник юридичної фірми «Кравець і партнери», висловив стурбованість щодо нових термінів…

40 секунд ago

Один з найбільших банків Сінгапуру припиняє обслуговувати російські транзакції

Сінгапурська фінансова корпорація OCBC з 1 листопада припиняє операції, пов'язані з Росією. Про це повідомляє Bloomberg. У…

10 хв. ago

Магнітні бурі, прогноз на три дні: чого очікувати від сонячної активності 10-12 жовтня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 10-12 жовтня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

18 хв. ago

Світ тоне у воді: Сахару затопило, ураган в США, Європа зазнала великої шкоди від повеней

У вересні Східну Європу охопила потужна негода, що призвела до значних природних катастроф: сильні повені в…

27 хв. ago

Цілковитий абсурд: У ВР хочуть підняти військовий збір для самих військових

Голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев та народні депутати із фракції "Слуга народу" хочуть не…

36 хв. ago

Вже через кілька днів: у ЗСУ попередили, де почнуть активні штурми окупанти

Російські війська можуть розпочати активні штурмові дії на Запоріжжі вже за тиждень. Наразі окупанти проводять…

44 хв. ago