У Києві та Одесі активізувалися ждуни: три випадки за добу – що відбувається

У Києві та Одесі активізувалися проросійські провокатори. За минулу добу сталося як мінімум три прикрих інциденти, коли так звані ждуни російського миру потрапили у публічний простір з висловами та думками, які заперечують російську агресію чи де-факто підтримують дії Кремля. За таке, нагадаємо, в нашій країні з 2022 року передбачена кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, що чоловіка, який на Хрещатику глузував з військових та принижував пам’ять загиблих, затримала поліція 8 жовтня. Напередодні було заарештовано жінку, яка під час ракетного удару називала себе “громадянкою ДНР” і глузувала з українців на київському вокзалі. Обидва випадки викликали широкий резонанс у соцмережах. З’ясовували, що насправді відбувається і з чим пов’язані всі ганебні дії таких людей? 

Що сталося?

Перший інцидент трапився на Майдані Незалежності. Чоловік знімав відео, в якому глузував з прапорів загиблих Героїв України. Під час стріму він говорив: “Боже, як красиво”, насміхаючись над символами пам’яті, прапорами та фотографіями полеглих воїнів. Також він зневажливо відгукувався про плакати з закликами вступати до “Азова”, звинувачуючи українських військових у фашизмі.

Згодом ця особа принесла публічні вибачення, їх він опублікував на відео. Але було очевидно, що свою провину цей провокатор не визнав. Поліція затримала його наступного дня.

У присутності співробітників СБУ цей гострий на язика чолов’яга вже невпевнено щось бурмотів собі під ніс щодо вибачень перед бійцями “Азову” і всіх підрозділів ЗСУ. Ну, і звісно, перед родинами загиблих воїнів України, яких до того лаяв на чім світ стоїть. 

Другий інцидент стався на київському вокзалі під час ракетного удару вранці 8 жовтня. Жінка називала себе “громадянкою ДНР” і насміхалася з українців, які ховалися від обстрілів, порівнюючи їх зі щурами. Вже за кілька годин вона була затримана поліцією. 

Ще одна неадекватно налаштована жінка в Одесі намагалася повісити російський прапор на постаменті в Одесі. Але молодь не допустила цього. На відео ця пропагандистка удавала з себе ні в чому невинну людину, запитуючи в оточуючих, “а чєго такоє”. Їй вдовбували, що нещодавно саме від російських ракет загинули люди, а ждун жіночої статі (чомусь ввечері в окулярах) недоумкувато перепитувала: “ви что думаєтє, что ето сдєлала расія”. Всі відео наразі можна знайти в мережі. 

Реакція в соцмережах

Користувачі активно обговорюють ці інциденти, висловлюючи обурення поведінкою зловмисників. Обидва випадки трапилися на тлі дня народження російського диктатора Путіна (7 жовтня), що викликало припущення про можливу провокацію з боку Кремля. Проте більшість схиляється до думки, що ці інциденти пов’язані з психічними розладами.

Експерти нагадують про сезонне загострення у людей з психічними проблемами. Це явище має наукове пояснення – сезонний афективний розлад (САР), який може проявлятися в осінньо-зимовий період. За даними вчених, до 20% населення Ірландії та 10% мешканців Нідерландів страждають на цей розлад, і жінки більш вразливі до нього, ніж чоловіки. Тому такі випадки провокацій та неадекватної поведінки можуть бути наслідком психічних захворювань, які загострилися в перехідному сезоні.

Психічні розлади під час війни

В Україні станом на вересень 2024 року близько 10 млн людей мають ризик психічних розладів. Ба більше, з наближенням зими ця проблема може загостритися. Такі оцінки робить Всесвітня організація охорони здоров’я. Про це повідомив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ доктор Ганс Клюге на пресконференції. 

Найпоширенішими психічними розладами серед українців є депресія, тривожність та панічні атаки. Ці стани часто виникають внаслідок хронічного стресу, постійної невизначеності та особистих втрат, яких зазнали мільйони людей.

Нагадаємо, як з’ясував Інформатор, постраждалим від війни прописали грати в Тетріс: у нього цілющий ефект. Проста, але захоплююча головоломка здатна зняти тривожні симптоми після пережитої травми (ПТСР).

До речі, у березні 2024 року МОЗ України наголосив, що в Україні з початку великої війни проти РФ багатократно зросла кількість людей, які страждають на посттравматичний стресовий розлад. Серед них не тільки військові, але й цивільні. За офіційними даними, кількість пацієнтів, які звернулися до лікарів з ПТСР, з лютого 2022 року зросла майже в чотири рази. Цифри справді тривожать – тільки за перші два місяці 2024 року цей діагноз отримали більше пацієнтів, ніж за весь 2021 рік.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У школах запроваджуються нові суворі правила: справа дійде до поліції

Міносвіти та науки України запустило нову ініціативу, спрямовану на вирішення проблеми необґрунтованих перепусток занять у…

8 хв. ago

Іран зібрав атомну бомбу: як Близький Схід наблизився до ядерної війни

Судячи з повідомлень преси, Іран провів перші ядерні випробування. Для блогера Івана Яковини це означає,…

16 хв. ago

Жах у плоті. Ледь помітний ураган Мілтон за лічені години перетворився на рекордний шторм (фото)

Раніше цього року дослідники попередили, що на нас чекає особливо екстремальний сезон штормів в Атлантиці. Ба більше,…

27 хв. ago

6 пільг для пенсіонерів, про які мало хто знає: що ви проґавили

В Україні діють пільги для пенсіонерів, про які мало відомо. Люди похилого віку можуть навіть…

36 хв. ago

Вічно молоді та привабливі: жінки з цими іменами не старіють, роки їм лише на користь

Ці жінки мають потужну енергетику, тому до глибокої старості залишаються молодими. Розповідаємо, жінки з якими…

44 хв. ago

30 днів на сплату: нардепи пропонують запровадити “заочні” штрафи за відмову від виклику ТЦК

Народні депутати пропонують надати можливість територіальним центрам комплектування і соціальної підтримки накладати "заочні" штрафи без складання протоколу…

51 хв. ago