Людям просто не вижити: експерт заявив, що пенсійні реформи не спрацюють

Нині мінімальна пенсія в Україні становить 2361 грн., і це офіційно вважається прожитковим мінімумом для непрацездатних. Але фактично за розрахунками Мінсоцполітики, щоб реально вижити, потрібно близько 7200 грн.

Експерт “Економічного дискусійного клубу” Олег Пензін для “Українського радіо” пояснив, як за таких умов взагалі можна існувати, коли ціни в магазинах явно говорять про протилежне.

Мінімальна зарплата – 8000 грн, що вже більше відповідає реальній картині, але пенсія навіть середня все ще відстає. Середня пенсія по Україні – це 5800 грн, і навіть вона не дотягує до тих 7200 грн, необхідних для життя.

Економіст каже, що без додаткової підтримки або інших джерел доходу людям просто не вижити. Так, обіцяють індексацію пенсій наступного року, але соцвиплати планують скоротити, а індексація навряд чи вирішить проблему.

українські пенсіонери залишаються бідними

У Європі пенсіонери можуть розраховувати на виплати завдяки солідарній системі, коли працюючі щомісяця відраховують частину своєї зарплати до Пенсійного фонду. Роботодавці сплачують 22% соціального податку, з яких 20% йдуть саме на пенсії. Це дозволяє державі забезпечувати поточних пенсіонерів. Але в Україні ситуація з пенсіями не така райдужна.

У нас все ще немає другого рівня пенсійної системи – тієї накопичувальної, яка дозволила б збільшити пенсійні виплати. В ідеалі пенсійна система складається із трьох рівнів: обов’язкових відрахувань, накопичувальних рахунків та добровільних внесків. Саме другий рівень дає змогу збільшити пенсію до гідного рівня. Але впровадження цієї системи потребує серйозних грошей, яких зараз немає.

Пенсіонер тримає гроші в руках

Українцям обіцяють запровадити другий рівень уже не перший рік, але реальності такі, що поки що на це немає коштів. 2025 року очікувати змін не варто. Більше того, соціальні стандарти заморозять, а виплати на охорону здоров’я та освіту скоротять на 50 мільярдів гривень.

Тож навіть якщо цей другий рівень пенсійної системи колись і запровадять, він торкнеться лише молодих людей – тих, хто молодший за 35–40 років і ще встигне щось накопичити на своїх рахунках. А нинішні пенсіонери, на жаль, не побачать у цьому жодного порятунку.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Меланія Трамп розповіла, за що її вперше відчитав Дональд

54-річна Меланія Трамп, дружина кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, розкрила у…

6 хв. ago

В Ірландії українським біженцям більше не надаватимуть безкоштовне житло

З березня 2025 року українським біженцям, які будуть прибувати до Ірландії, не надаватимуть житло. Такі пропозиції…

15 хв. ago

Прихильником звільнення Буданова є глава ОП Єрмак: ЗМІ озвучили причини

Чутки про звільнення керівника ГУР МО Кирила Буданова активно поповзли минулого тижня, і сталося це не просто…

24 хв. ago

На Сонці помітили нові спалахи: чи очікуються магнітні бурі до кінця тижня

Довготривала магнітна буря, яка трималась на Землі тиждень, нарешті потроху знижує свій вплив. Однак астросиноптики попереджають…

33 хв. ago

Від тарифів на газ очі стануть квадратними: як комуналка “спустошить” гаманці

З 2025 року в Україні буде запроваджено єдиний тариф на постачання газу всім споживачам. Проте…

41 хв. ago

Секретний список: які озброєння США можуть передати Україні – CNN

Вище військове командування США в Європі підготувало список американських систем озброєння, які могли б допомогти…

48 хв. ago