30 днів на сплату: нардепи пропонують запровадити “заочні” штрафи за відмову від виклику ТЦК

Народні депутати пропонують надати можливість територіальним центрам комплектування і соціальної підтримки накладати “заочні” штрафи без складання протоколу у випадках, коли виклик громадянина до ТЦК повернуто з відмітками про невручення чи відмову в отриманні. Про це йдеться у тексті законопроєкту №12093.

Законодавці пропонують доповнити частину 5 ст. 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення таким чином, щоб повернення виклику ТЦК з відмітками про невручення чи відмову в отриманні стало підставою для того, аби не складати протокол.

“Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції ТЦК, якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик ТЦК, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК підтвердних документів про отримання особою виклику або про повернення виклику з відмітками про невручення чи відмову в отриманні” — йдеться у тексті законопроєкту.

Як зазначили експерти “Судово-юридичної газети”, якщо ці зміни до законодавства ухвалять, то після повернення виклику ТЦК зможе відразу скласти постанову про штраф.

Крім того, законопроєкт передбачає обов’язкове врахування виписки з реєстру “Оберіг” про не оновлення чи несвоєчасне оновлення даних як доказу у судовому засіданні, оскільки раніше суди подекуди не приймали такі виписки.

Також документ передбачає, що справи про відповідні адміністративні правопорушення можуть розглядати як за місцем перебування на військовому обліку особи, так і за місцем їх виявлення.

На сплату зокрема і “заочного” штрафу громадянину надаватиметься 30 днів з дня набрання чинності постановою. Якщо за цей час штраф не сплачений, то така постанова підлягає примусовому виконанню.

“Тобто, постанова ТЦК буде направлятися виконавцю, який зможе відразу відкрити виконавче провадження, арештувати рахунки ухилянта та здійснити інші дії щодо забезпечення стягнення”, — зазначили у “Судово-юридичній газеті”.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Кожна ракета РФ, що летить по Україні, може нести ядерний заряд, – експерт

Росія постійно шантажує Україну застосуванням тактичної ядерної зброї. І фактично нести ядерний заряд можуть усі ракети,…

5 хв. ago

В Україну йде тепла суха осінь: синоптики уточнили прогноз погоди на середу, 9 жовтня

В Україні в середу, 9 жовтня, очікується невелика хмарність без опадів. Загалом погода, як на другий місяць…

14 хв. ago

“Повна ж@па”. Відставний генерал Кривоніс оцінив ситуацію на фронті для українських військ

Колишній заступник секретаря РНБО, екс-генерал Сергій Кривоніс охарактеризував ситуацію на фронті для ЗСУ як "повна…

22 хв. ago

З пенсії тепер будуть “здирати” податки: кого торкнеться у перше чергу

Українцям, які отримують пенсійні виплати, важливо знати податкові зобов'язання, які можуть застосовуватися до пенсійного доходу.…

32 хв. ago

NASA відправляє найбільший зонд для пошуку інопланетян біля Юпітера: чому туди

Найближчими днями в космос вирушить довгоочікувана місія NASA Europa Clipper, щоб вивчити супутник Юпітера Європу…

41 хв. ago

Для любителів шоколаду: “Мастер Шеф” Хіменес-Браво дав рецепт ідеального десерту

Суддя кулінарного шоу "Мастер Шеф" Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати смачну українську альтернативу трендовій дубайській шоколадці. Замість…

50 хв. ago