Все, що варто знати про бойову повістку: що за документ і як його вручають

В Україні продовжили загальну мобілізацію, і чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати повістки. Але важливо розуміти, що після отримання першої повістки людину не заберуть одразу в зону бойових дій — цей процес має декілька етапів.

Повістка для оновлення даних у військкоматі та повістка про мобілізацію — це зовсім різні документи. За ігнорування кожного з них передбачені різні покарання, зазначає адвокат Роман Сімутін у своєму телеграм-каналі.

Повістки, які можуть вручити військовозобов’язаним, поділяються на кілька видів:

  • повістка для уточнення даних видається для оновлення інформації про стан здоров’я, склад сім’ї, місце роботи тощо;
  • повістку на проходження військово-лікарської комісії. Після проходження комісії визначається, чи придатний військовозобов’язаний до служби, чи має обмежену придатність, або взагалі непридатний.
  • мобілізаційне розпорядження або “бойова повістка”. Ця повістка видається військовозобов’язаному після проходження ВЛК, якщо він визнаний придатним до служби. Лише після цього етапу можливе направлення в бойові частини.

Зверніть увагу, повістка на відправку вручається особисто або надсилається поштою.

Важливо зазначити, що навіть якщо громадянин не отримав повістку особисто, вона може вважатися врученою. Згідно з пунктом 41 постанови №560, якщо повістка була надіслана поштою і зафіксовано відсутність особи за місцем проживання, вона все одно рахується належно врученою.

Адвокат Роман Сімутін наголошує, що не всі, хто не отримав або проігнорував повістку, є ухилянтами. Існує багато обставин, через які людина може не отримати повідомлення від ТЦК.

“Ви можете бути відсутнім вдома з інших поважних причин, таких як відрядження, перебування у лікарні або просто вийшли в магазин, за дитиною тощо. Поширеними є і ситуації, коли працівник пошти взагалі не може попасти у під’їзд, обладнаний кодовими замками та домофонами. А чекати навіть десять хвилин, доки хтось з мешканців можливо вийде, він не буде”, — пояснює юрист.

Яке покарання передбачене за неявку за повісткою

Неявка за повісткою для уточнення облікових даних або проходження військово-лікарської комісії тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

Ігнорування “бойової повістки” є кримінальним правопорушенням і карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Коломієць Надія

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

6 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

15 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

28 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

37 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

50 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

1 годину ago