Різниця між старою та новою пенсіями зростає з кожним роком

В Україні діюча пенсійна система призводить до швидкого застарівання пенсій. В результаті українці, що виконали однакові умови (наприклад, мали однакові зарплати і стаж), але вийшли на заслужений відпочинок в різний час, мають різні виплати.

Співрозмовники в Мінсоці додають: зі старшими віковими групами дійсно є проблема. Пенсії дуже швидко застарівають. Так, абсолютна більшість українців отримує пенсію по єдиній формулі. Для цього середню зарплату за три останні роки (це 13 559,41 грн) множать на стаж в роках, на 1% та на співвідношення власної зарплати до середньої. Цього року українець з 35 роками стажу та середньою пенсію отримає виплату в розмірі 4745 грн.

В 2020-му середня за попередні три роки зарплата становила 7669,1 грн. Отже, з 35 роками стажу і середньою зарплатою пенсія становила 2684,1 грн. В 2021-му цю пенсію в межах щорічної індексації підвищили на 11%, в 2022-му – на 14%, в 2023-му – ще на 19,7%. А в 2024-му – на 7,9% до 4386 грн.

Виходить два пенсіонера з однаковим стажем, які обидва мали середню зарплати, отримують різні пенсії: 4745 грн (вийшли на пенсію щойно) та 4386 грн (вийшли на пенсію в 2020-му). І з кожним роком різниця між старою та новою пенсіями зростає.

В 2025-му в Бюджетній резолюції не передбачили збільшення мінімальної пенсії. Це може призвести до того, що всі українці, які малі зарплати або невеликий стаж, ризикують стати ще біднішими. При тому очікується проведення щорічної індексації (її розмір залежить від темпів зростання зарплат та інфляції). Разом з тим не стали скасовувати і вікові доплати.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago