Оштрафують навіть з інвалідністю: як уникнути звірячих штрафів за неявку в ТЦК

Останнім часом все більше випадків, коли військовозобов’язані потрапляють під штрафи через невчасне повідомлення територіальних центрів комплектування про зміни в персональних даних.

Один з таких випадків стався на Закарпатті, де чоловіка оштрафували на 17 000 грн за те, що він не повідомив ТЦК про встановлення інвалідності.

Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, військовозобов’язаний зобов’язаний протягом 7 днів повідомити ТЦК про будь-які зміни в персональних даних.

ТЦК. Фото: скрін youtube

Це стосується:

  • сімейного стану,
  • місця проживання,
  • контактної інформації,
  • освіти,
  • роботи,
  • стану здоров’я (у тому числі встановлення або зміни групи інвалідності).

Якщо особа не повідомляє про зміни вчасно, її можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Штрафи в умовах воєнного стану становлять від 17 000 до 25 500 грн.

Військовозобов’язані можуть уникнути штрафу, якщо інформація про них буде отримана ТЦК через інші державні органи. Наприклад, якщо дані про інвалідність передаються МСЕК. Однак, як показує практика, не варто повністю покладатися на державні органи — краще повідомляти зміни особисто, щоб уникнути санкцій.

МСЕК. Фото з інтернету

Юрист Юлія Засоба з ГО “Юридична сотня” радить завжди особисто інформувати ТЦК про зміни, навіть якщо відповідальність за це лежить на інших організаціях. Це знизить ризик притягнення до відповідальності, особливо якщо зміни впливають на відстрочку від мобілізації.

Якщо військовозобов’язаний не з’явився до ТЦК за повісткою, він має право повідомити про поважні причини відсутності. До таких причин належать:

  • стихійні лиха,
  • хвороба,
  • військові дії,
  • смерть близьких родичів.

У разі неприбуття до ТЦК потрібно подати письмове звернення у вільній формі, де зазначити ПІБ, реквізити повістки і причини відсутності. Важливо додати документи, що підтверджують поважність обставин.

Якщо не повідомити ТЦК про причини неявки, штраф становитиме від 17 000 до 25 500 грн, а у разі систематичних порушень можливе і кримінальне покарання — позбавлення волі на строк від 3 до 5 років за ухилення від мобілізації.

Коломієць Надія

Recent Posts

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

17 хв. ago

Тарифи на воду в Україні можуть зрости: що про це відомо

В Україні існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.  Про це повідомив президент Асоціації, заступник гендиректора "Київводоканалу"…

24 хв. ago

Ніж у спину Путіна: союзниця Росії передає Україні боєприпаси – Reuters

Індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті передавали їх Україні. Нью-Делі не втручається, щоб…

29 хв. ago

Нардеп Юрій Камельчук написав заяву про вихід зі “Слуги народу”: які причини

Народний депутат Юрій Камельчук, який обрався до Верховної Ради від "Слуг народу", вирішив написати заяву…

34 хв. ago

Бійці ЗСУ без жодного пострілу захопили село в Курській області: подробиці

В Курській області Збройні сили України захопили населений пункт Ольговка без жодного пострілу. Вони зайшли…

36 хв. ago

“Сармат” долетить до Страсбурга за 3 хвилини: у Держдумі РФ пригрозили Європі балістичним ударом

Спікер російської Держдуми В'ячеслав Володін заявив, що заклик Європарламенту зняти обмеження на удари України вглиб…

42 хв. ago