Генератор чи зарядна станція: що краще обрати під час відключення світла

Через атаки на енергомережі та постійні знеструмлення українці шукають способи, як звалишатися зі світлом. Шум генераторів знову чутно на вулицях, а в магазинах зріс попит на зарядні станції.

Що вибрати для себе в умовах енергодефіциту? Про це читайте далі.

Які переваги генератора та правила його експлуатації

Невеличкі лампи з акумулятором та павербанки – все це є в арсеналі багатьох українських родин, які вже пристосувалися до відключень світла. Кореспондентка ТСН Юлія Кирієнко живе у приватному будинку і давно вже купила генератор. Під час обстрілів 26 серпня в її будинку не було світла дві доби. І попри те, що генератором намагається користуватися вкрай рідко, це був один з тих випадків, коли довелося.

Шум – один з недоліків генератора. Втім, сусіди ставляться до цього з розумінням. Під час відключень саме генератори стали “рятівниками” для українців і бізнесу.

Велика потужність і дешевші, ніж зарядна станція – переваги генераторів.

“Генератор має бути ззовні, на відкритій місцевості і на відстані не менше 6 метрів від будівлі. Це перше. Друге – не можна дозаправляти гарячий генератор або генератор, який працює”, – каже керівник департаменту торговельного центру Сергій Ордов.

Утім, елементарними правилами, кажуть рятувальники, українці нерідко нехтують. Генератори на балконі, в комірках, пристрої, що вибухають від перегріву, в тій же столиці – не дивина. Лише позавчора один з генераторів ледь не спалив житловий будинок. Його поставили за метр від стіни, і коли він вибухнув, полум’я ледь встигли загасити.

До пожеж, нагадують, може призвести і неправильне підключення генераторів до мережі. Зустрічний струм може викликати коротке замикання.

Зарядна станція: в чому переваги та небезпека

Це ж стосується і популярних серед українців зарядних станцій, які найчастіше використовують у квартирах.

“Найбезпечніше – це підключення напряму до зарядної станції. І, умовно кажучи, тоді це буде як формат величезного павербанка. І, наприклад, холодильник можна напряму підключити до зарядної станції, підключити її – і все, у вас буде живитися. Другий варіант – це, наприклад, можна підключити подовжувач, і вже у нього підключити ті прилади, які вам потрібні для використання”, – йдеться у сюжеті ТСН.

А от улюблене українцями підключення від станції до розетки виробники категорично забороняють. Не лише через коротке замикання, а й тому, що такий шнур можна випадково зачепити та отримати 220 вольт.

“Ви рано чи пізно або самі, скажімо так, себе піддасте ураженню електричним струмом, або ваших близьких. Це раз. Другий момент. Розетка – це кінцевий споживач. Тобто і дроти до неї йдуть меншого діаметру, і сама розетка – вона не передбачена під те, щоб передавати великі потужності”, – кажуть фахівці.

Безпечні з’єднання таких станцій напряму до мережі, кажуть експерти, все ж можливі, але лише з боку електричного щитка.

“Це спеціальне реле. Якщо немає центрального електропостачання, воно контролює весь рух по квартирі. Воно автоматом уже перемикає на електростанцію”, – пояснюють експерти.

Таке підключення можуть робити лише спеціалісти. Втім, тепер можна не перейматися через безпеку. Таке задоволення, звісно, не з дешевих. Є серед зарядних станцій і бюджетніші варіанти, хоча за них однаково доведеться викласти значно більше, ніж за генератор. Але користуватися електроприладами “на повну” і довго не вдасться.

А от якщо світло є лише кілька годин на добу, експерти радять розглянути варіант з інвертором та акумулятором великої потужності.

Також перед вибором будь-якого додаткового джерела – генератора, зарядної станції чи збірки з інверторами – експерти радять перевірити свої енергомережі. Через відключення на щитки, на проводку йде значне навантаження. І це нерідко також стає причиною форс-мажорів.

Коломієць Надія

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

4 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

12 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

19 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

25 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

31 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

41 хв. ago