Українці знову можуть зіткнутися з масштабними відключеннями світла: як підготуватися

Через ракетні удари Росії по енергетичній інфраструктурі, українці знову зіткнулися з відключеннями світла. Експерти прогнозують, що взимку ситуація може повторитися. Про це повідомив виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк у коментарі виданню “5 Канал”.

“Якщо вам потрібна електроенергія, є два варіанти — або ставити генератор, що вам може забезпечити в будь-який момент, але знову ж таки треба пам’ятати, що електроенергія з генератора буде дуже дорога. Генератор споживає від 1 до 1,5 літра, такий, середній, на годину, бензину я маю на увазі. Відповідно, це вам формує вартість електроенергії десь на рівні, принаймні, від 25 гривень і вище. Тому це недешеве задоволення навіть у роботі”, — сказав енергетик.

Він також зазначив, що альтернативою можуть бути батарейні блоки та зарядні станції.

“Є професійні, вже такі, хороші заводські системи, що базуються на літієвих акумуляторах. Не на AGM, не на кислоті, а на літієвих системах. Вони теж є різні. Це вже дорогі системи. Хто собі їх може дозволити, хто ні. Але, в принципі, загальна тенденція в Європі така, що вони стоятимуть, рано чи пізно, у всіх квартирах, у всіх домогосподарствах і вони коштують від 3 тисяч і більше. Але це система, що дає змогу накопичувати електроенергію з мережі і швидко”, — пояснив він.

Експерт зазначив, що AGM-батареї потребують тривалого часу для зарядки — близько 10 годин, тоді як літієві батареї заряджаються значно швидше, лише за 2-2,5 години.

“Однак літієві системи вибухонебезпечні, з ними треба бути дуже обережним. Знову ж таки закликаю — не тримати цього у квартирах”, — попередив експерт.

За його словами, у квартирі можна тримати сертифіковані зарядні станції відомих виробників, вони проходять тестування з безпеки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як мешканцям багатоповерхівок пережити зиму без світла: поради експертів

Мешканцям багатоквартирних будинків варто подбати про автономне живлення насосної групи, яке забезпечить подачу тепла і…

6 хв. ago

Зсув ґрунту спричинив 200-метрове цунамі, яке 9 днів розхитувало Землю: його чули вчені на всій планеті

У вересні 2023 року вчені виявили таємничий сейсмічний сигнал, який тривав дев’ять днів поспіль. Міжнародна команда експертів…

17 хв. ago

З “Газпрому” хочуть здерти останнє: у компанії можуть відсудити десятки мільярдів

Російський газовий монополіст "Газпром" порушив умови постачання газу до Європи і тепер може заплатити за…

26 хв. ago

Жінка продала все заради круїзу навколо світу: зрештою, її «викинули» з корабля (фото)

Американка Дженні Фенікс, розлучена мама двох дітей з Флориди, продала майже все своє майно, щоб…

47 хв. ago

На Волині ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації

У Волинській області ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації. Про…

56 хв. ago

Тосканську віллу королеви Вікторії виставили на продаж за 50 млн євро

Вілла Palmieri, улюблене місце відпочинку королеви Вікторії, розташована на пагорбах на околиці Флоренції, виставлена на…

1 годину ago