ТЦК на межі провалу: 88% штрафів скасовуються в судах України

7 серпня сервіс Опендатабот оприлюднив цікаві дані: виявляється, суди в Україні скасовують штрафи від ТЦК та СП у 88% випадків. Це інформація, яку зібрали за останні три місяці, проаналізувавши дані із держреєстрів.

Отже, із 34 справ про відміну штрафів, 30 закінчилися тим, що штрафи скасували. Чотири випадки залишилися без змін, але це скоріше виняток.

Чому так багато скасування? Виявляється, основна причина – більшість штрафів було видано за порушення, які сталися до набрання чинності новими правилами. Закони, як відомо, не можуть застосовуватися заднім числом, тому якщо порушення відбулося до набрання новими нормами, штраф не покладається.

Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube

Наприклад, одна медпрацівниця отримала штраф, хоч на момент, коли вона навчалася, правила військового обліку ще не існували. Суд скасував штраф, бо тоді вимога була іншою.

Ще 20% скасування пов’язані з порушенням процедур або відсутністю доказів порушення. Наприклад, один чоловік отримав штраф за те, що не був на обліку, хоча щойно отримав тимчасове посвідчення. В іншому випадку чоловіка оштрафували за те, що він прийшов до ТЦК для уточнення даних, але суд визнав, що доказів порушення немає, а терміни для накладення штрафу були пропущені.

Чоловік, який дістає гроші з гаманця

Усі ці штрафи пов’язані з новими правилами військового обліку за статтею 210 КУпАП, ухваленими у травні 2024 року. Штрафи за порушення можуть становити від 17 до 25 тисяч гривень.

Так що якщо ви отримали штраф від ТЦК, є шанс, що він може бути скасований, особливо якщо порушення сталося до набуття чинності нових правил або якщо є проблеми з доказами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кабмін пропонує почати розпродаж державних університетів та їх майна

Кабінет Міністрів пропонує можливість приватизації державних університетів і їхнього майна. Ці зміни закладені в законопроєкті…

31 секунда ago

Експерти назвали 10 популярних автомобілів, які не проїдуть без ламання навіть 160 тисяч км

Придбання автомобіля є серйозним фінансовим рішенням, особливо в умовах війни та постійного зростання цін. Надійність…

2 хв. ago

Українські біженці сплатили понад 205 мільйонів євро податків у Литві за два роки

З початку повномасштабної війни, яку розпочала Росія, українці, що переїхали до Литви, активно сприяють економічному розвитку…

4 хв. ago

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

27 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

29 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

53 хв. ago