Кабмін планує збирати з українців мільярди: яким податком обкладуть

Кабмін хоче зменшити суму, з якої не потрібно сплачувати податок на посилки з-за кордону. Наразі цей поріг – 150 євро, але його хочуть знизити до 45 євро. Тобто якщо ви замовляєте щось дорожче, вам доведеться заплатити 20% податку на додану вартість (ПДВ).

Наприклад, якщо ваше замовлення коштує 250 євро, то із “зайвих” 100 євро потрібно буде заплатити 20 євро ПДВ. Законопроєкт №11416, зареєстрований у Верховній Раді 18 липня, спрямований на зміну податкового законодавства.

Посилки, скріншот: Youtube

Є кілька винятків. Під новий поріг не потрапляють товари, які обкладаються акцизом, такі як алкоголь чи тютюн, а також певні обсяги парфумів, кави та чаю. Крім того, якщо товари відправляються вам без оплати, і вони призначені для особистого чи сімейного використання, податок не стягується.

Якщо закон ухвалять, то будь-яке замовлення з-за кордону оподатковуватиметься, навіть якщо воно коштує менше 45 євро. Ця пропозиція є частиною кампанії щодо пошуку додаткових грошей до бюджету країни, щоб до кінця року зібрати близько 3 мільярдів гривень.

Покупки в інтернеті // pixabay.com

Автори закону кажуть, що ці зміни потрібні для наповнення бюджету та боротьби з ухилянням від податків, а також виконання зобов’язань України перед Євросоюзом. Вони також вважають, що багато товарів, які українці купують онлайн, завозяться без сплати податків і це створює проблеми для економіки.

Міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що багато інтернет-магазинів в Україні працюють у “тіні”, і таким чином держава недоотримує значних сум податків.

Урядова ідея оподаткувати майже всі посилки з-за кордону викликала змішані реакції.

Деякі експерти вважають, що це робиться на користь великих компаній, які торгують електронікою та побутовою технікою, і називають це “негарною історією”. Утім, поки законопроєкт не ухвалено, коментувати його остаточні наслідки складно.

Нова пошта, посилки / фото: Facebook

Думка поштових операторів

В “Укрпошті” поки що не поспішають з оцінками, а от у “Новій пошті” вже бачать проблему. Представники компанії вважають, що новий податок вдарить по кишені звичайних українців, особливо тих, хто часто замовляє дрібні речі з-за кордону, наприклад електроніку чи аксесуари.

Що станеться з посилками

Зниження порога до 45 євро стосується лише відправлень від приватних осіб, наприклад, якщо друг із Польщі надішле вам посилку. Але якщо посилка з магазину, то поріг безмитного ввезення дорівнюватиме нулю. Це означає, що навіть за покупку на 10 доларів, наприклад, на iHerb, потрібно буде сплачувати мито.

Митниця, ТСН

Можливі проблеми

Новий законопроєкт може сильно збільшити навантаження на митні органи, оскільки кожна посилка перевірятиметься та оподатковуватиметься. Це може не тільки уповільнити доставку, а й призвести до збільшення “сірих” схем ввезення товарів.

Люди можуть почати занижувати вартість посилок або вказувати, що товари вже були у вжитку, щоб уникнути оподаткування.

За словами “Нової пошти”, такі заходи можуть призвести до того, що люди менше замовлятимуть з-за кордону, що зрештою може негативно позначитися на доходах бюджету.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

58 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

59 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago