ТЦК зможуть оштрафувати кожного: спливли “боки” нового закону

З набранням чинності закону про мобілізацію запрацюють і нові штрафи для всіх, хто порушить правила військового обліку та призову на військову службу. Але, крім цього, на українців очікують і нові, розширені повноваження ТЦК щодо покарання громадян за ці порушення, пише портал Апостроф.

За словами народного депутата України, члена комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Андрія Осадчука збільшені штрафи зможуть виписувати за порушення правил військового обліку. Більше того, порушникам їх надсилатимуть дистанційно.

Народний обранець зазначив, що тепер на військовозобов’язаних українців лягатиме велика відповідальність, за невиконання якої їх покарають збільшеними розмірами штрафів.

“Профільний комітет ВР погодився на збільшення розмірів штрафів десь у 4-5 разів. Для фізичних осіб до 25 тис. 500 грн за порушення правил військового обліку. Є величезна кількість обов’язків, що лежать на військовозобов’язаних громадянах”, – сказав Андрій Осадчук і додав, що адміністративне покарання для юридичних осіб, які здійснюють величезну частину роботи з контролю за військовим обліком громадян, може сягати 59 тис. 500 грн.

Депутат наголосив, що за новими правилами залучати військовозобов’язаних порушників правил військового обліку до адмінвідповідальності тепер будуть за спрощеною процедурою. А оскільки громадяни зобов’язані повідомляти ТЦК будь-які зміни даних, від зміни місця роботи та посади до стану здоров’я, місця проживання, зміни в освіті, отримання закордонного паспорта, народження дитини тощо, це може призвести до занадто великого навантаження на суди.

“Тобто поки що факто можна буде оштрафувати, напевно, кожного військовозобов’язаного громадянина України. Замість того, щоб підвищити ефективність роботи ТЦК, вони активно займуться масовим виписуванням штрафів, що призведе до перевантаження судів”, – зазначив Андрій Осадчук і додав, що отримання штрафу для військовозобов’язаного. можливо, і без його присутності, тобто дистанційно.

Ольга Степанова

Recent Posts

Замах на Роберта Фіцо: в уряді не виключили, що нападник міг мати спільників

Нападник на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо Юрай Цинтула міг мати спільників. Таку ймовірність не виключив…

6 хв. ago

Гість із космосу. Величезна вогняна куля вибухнула в небі над Європою: що це було (відео)

У суботу, 18 травня ближче до опівночі жителі Іспанії та Португалії стали свідками входження в…

14 хв. ago

Електронні черги до ТЦК: коли запустять і як працюватимуть

В Україні запущено електронну чергу в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Це нововведення дозволить…

26 хв. ago

У Польщі заарештували українця, в якого раніше вкрали мільйони злотих

Українця, який повідомив, що в центрі Варшави у нього викрали сумку з 4 млн злотами, затримали поліцейські.…

33 хв. ago

Медведєв пригрозив Яндексу, бо його ШІ не підтримав маячню про “нацизм” в Україні

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв накинувся з погрозами на російську інтернет-компанію "Яндекс". А все через…

45 хв. ago

Естонія повідомила, на які вакансії можуть розраховувати українські біженці

Через два роки після початку війни майже 33 тис. українських біженців активно показують себе на…

52 хв. ago