За межею виживання: соцвиплати скоротяться, а комуналка та продукти перетворяться на розкіш

Економічні проблеми, з якими стикаються люди в Україні, стають дедалі гострішими, як наголошує економіст Олег Пендзин з Економічного дискусійного клубу, як повідомляє «politeka».

Він зазначив, що мінімальна пенсія в Україні становить лише 2361 грн, у той час як реальний прожитковий мінімум для непрацездатних оцінюється приблизно в 7200 грн.

За мінімальної заробітної плати 8000 грн ці суми значно не покривають основні витрати на життя, що викликає побоювання щодо здатності українців виживати на такі невеликі доходи.

Пендзин зазначив, що хоча наступного року буде проведено індексацію пенсій, в основному через збільшення надходжень від військових внесків до Пенсійного фонду, очікується, що загальні соціальні виплати будуть скорочені.

Це створює ще складнішу ситуацію для людей, які намагаються звести кінці з кінцями. Фактичний прожитковий мінімум, розрахований Міністерством соціальної політики, враховує основні потреби, такі як продукти харчування, промислові товари та послуги, але пенсії та зарплати залишаються набагато нижчими за ці рівні.

Зарплати. Скріншот з відео на YoutubeЗарплати. Скріншот з відео на Youtube

Середній розмір пенсії в Україні становить близько 5800 грн, що все ще значно нижче за прожитковий мінімум. Цей низький коефіцієнт заміщення пенсії та заробітної плати (нижче 40%) різко контрастує з багатшими країнами, де цей показник може перевищувати 70%.

Наприклад, у таких країнах, як Швейцарія, Австрія та Німеччина, коефіцієнт заміщення може досягати 76%. На цьому наголошує суттєві психологічні та матеріальні втрати, з якими стикаються українські пенсіонери, яким часто доводиться шукати альтернативні механізми виживання.

Коломієць Надія

Recent Posts

Генпрокурор звільнив свого ексзаступника Вербицького з органів прокуратури

Офіс генерального прокурора завершив службове розслідування стосовно ексзаступника генпрокурора Дмитра Вербицького. Його результати скеровано до…

5 хв. ago

Мовних патрулів не буде: на гучну ініціативу немає грошей

Івано-Франківська міська рада не виділяє грошей на мовні патрулі, самі патрулі не запрацювали. Про це…

8 хв. ago

Прийняв за сміття. Працівник музею в Нідерландах випадково викинув артоб’єкт

У скляному ліфті Художнього музею Ліссера, Нідерланди, було виставлено артоб'єкт художника Александра Лаве під назвою «Всі…

16 хв. ago

Українцям масово відмовляють у субсидіях: які можуть бути причини

У разі наявності заборгованості за комунальні послуги виплати субсидії будуть припинені. Однак їх можна відновити після погашення…

23 хв. ago

Чергова підніжка від США: Байден відмовився їхати в Німеччину на «Рамштайн»

Президент США Джо Байден відклав свій візит до Німеччини через ураган "Мілтон", який найближчим часом…

32 хв. ago

Жодних заборон: як мобілізують чоловіків віком 50-60 років

В Україні тривають мобілізаційні процеси, відповідно до яких до українського війська призивають чоловіків віком від…

39 хв. ago