Мовних патрулів не буде: на гучну ініціативу немає грошей

Івано-Франківська міська рада не виділяє грошей на мовні патрулі, самі патрулі не запрацювали. Про це йдеться у відповіді Івано-Франківської міської ради на запит Українських Новин.

“Станом на 20.09.2024 мовні інспектори не запрацювали. З міського бюджету не виділяються кошти на оплату праці та функціонування патрулів та не передбачене фінансування на ці потреби”, — йдеться у відповіді заступника мера Івано-Франківська Федоріва.

Також заступник міського голови наголосив, що виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради не розробляв та не затуверджував положення про роботу мовних інспекторів.

Нагадаємо, мер Івано-Франківська хоче запустити у місті мовні патрулі. В Івано-Франківську планують боротися з проблемою збільшення кількості російської мови залучаючи мовних інспекторів.

За словами мера Івано-Франківська, громадські інспектори програми підтримки української мови не будуть карати тих, хто спілкується російською мовою на вулицях та у закладах міста. Він наголосив, що головним завданням інспекторів буде популяризація державної мови та громадський контроль за дотриманням мовного законодавства.

Руслан Марцінків розповів, що залучення мовних інспекторів — це громадська ініціатива, тож особливих повноважень у них не буде, вони діятимуть в межах чинного законодавства. Інспектори будуть слідкувати за чинними нормами українського законодавства у питанні вживання української мови. Також вони можуть звертатися до поліції у випадку виявлення порушень чи агресивної реакції.

Фактично інспектори будуть робити зауваження тим, хто розмовлятиме російською, та популяризуватимуть мовні курси. За словами мера міста, уже близько 50 осіб висловили бажання стати мовними інспекторами. Однак перевіряти вулиці та заклади міста вони будуть після відповідного навчання, яке ще розробляють.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

“Постійно нас чіпають”: Ин хоче, щоб КНДР якнайшвидше стала ядерною наддержавою

Кім Чен Ин заявив, що Північна Корея не має наміру нападати на свого сусіда на…

8 хв. ago

Екстрасенс, яка колекціонує одержимих ляльок, зазнала нападу однієї з них (фото)

Ханна Роуз із Західного Йоркшира в Британії вирішила зробити своєю пристрастю життя турботу про ляльок. Однак…

17 хв. ago

Україна експортує більше електроенергії, ніж імпортує

У жовтні чистий експорт електроенергії став позитивним: Україна експортує електроенергії більше, ніж імпортує. Про це інформує Центр…

23 хв. ago

Стародавнє мистецтво: “жінка-павук” підкорила 108-метрову скелю без страховки (фото)

43-річна китаянка Луо Денпін, родом із Цзюнь Міао і Буей у провінції Гуйчжоу, відома як…

34 хв. ago

Без води та їжі: моряк 76 днів виживав на надувному човні посеред океану (відео)

Американський моряк Стів Каллахан, який вирушив у самостійну подорож з Канарських островів до Карибського басейну,…

43 хв. ago

У двох новітніх підводних човнах ВМС США класу Virginia виявлено дефекти: хто допустив брак

Нещодавно ВМС США висловили стурбованість щодо неякісних зварних швів на двох новітніх підводних човнах класу…

51 хв. ago