Мовних патрулів не буде: на гучну ініціативу немає грошей

Івано-Франківська міська рада не виділяє грошей на мовні патрулі, самі патрулі не запрацювали. Про це йдеться у відповіді Івано-Франківської міської ради на запит Українських Новин.

“Станом на 20.09.2024 мовні інспектори не запрацювали. З міського бюджету не виділяються кошти на оплату праці та функціонування патрулів та не передбачене фінансування на ці потреби”, — йдеться у відповіді заступника мера Івано-Франківська Федоріва.

Також заступник міського голови наголосив, що виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради не розробляв та не затуверджував положення про роботу мовних інспекторів.

Нагадаємо, мер Івано-Франківська хоче запустити у місті мовні патрулі. В Івано-Франківську планують боротися з проблемою збільшення кількості російської мови залучаючи мовних інспекторів.

За словами мера Івано-Франківська, громадські інспектори програми підтримки української мови не будуть карати тих, хто спілкується російською мовою на вулицях та у закладах міста. Він наголосив, що головним завданням інспекторів буде популяризація державної мови та громадський контроль за дотриманням мовного законодавства.

Руслан Марцінків розповів, що залучення мовних інспекторів — це громадська ініціатива, тож особливих повноважень у них не буде, вони діятимуть в межах чинного законодавства. Інспектори будуть слідкувати за чинними нормами українського законодавства у питанні вживання української мови. Також вони можуть звертатися до поліції у випадку виявлення порушень чи агресивної реакції.

Фактично інспектори будуть робити зауваження тим, хто розмовлятиме російською, та популяризуватимуть мовні курси. За словами мера міста, уже близько 50 осіб висловили бажання стати мовними інспекторами. Однак перевіряти вулиці та заклади міста вони будуть після відповідного навчання, яке ще розробляють.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Мобілізація в обхід ТЦК: комбриг розповів, як це працює

Новий командир 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олександр Охріменко схвально відгукнувся про рішення…

4 хв. ago

Українці зможуть отримувати пенсії у новий спосіб: нардеп розкрив деталі

В Україні готують законопроєкт, який передбачає можливість виплати пенсій через платіжну систему "Нової пошти". Це…

15 хв. ago

Вимовляти демобілізація скоро стане взагалі протизаконно: крик душі Олега Сенцова

Режисер Олег Сенцов від початку повномасштабної війни вже тривалий час захищає нашу країну від окупантів. Він був…

21 хв. ago

За самоволку не каратимуть: у Раді ухвалили законопроект

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який звільняє від відповідальності за самовільне залишення військової частини, якщо…

29 хв. ago

Як змусити орхідею цвісти: рослина випускатиме квітконоси знову і знову

Чим найкраще підживити орхідею, щоб вона швидко зацвіла. Орхідея – невимовно гарна квітка, але надзвичайно…

32 хв. ago

“Життя у кредит”: чому ексомбудсменку Денісову звинувачують у легалізації 1 млн доларів

У державної діячки з багаторічним досвідом, екснардепки та ексуповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової…

32 хв. ago