В Україні може статися потужний землетрус — які регіони у зоні ризику

В Україні може статися сильний землетрус, епіцентр якого буде розташований у сейсмічній зоні Вранча, що охоплює румунські Карпати. За прогнозами вчених, магнітуда майбутнього землетрусу може досягти 8 балів, що становить серйозну загрозу для кількох областей України.

Потенційний ризик катаклізмів існує на більшості територій. На Полтавщині, здавалося б, спокійному регіоні України, за останні 14 років сталося 15 землетрусів. З 2010 року сейсмічна активність у цьому регіоні викликає чимало запитань, на які спробував відповісти геофізик Володимир Шляховий.

Землетрус, фото з відкритих джерел

За словами Шляхового, землетруси в області пов’язані з природними процесами, що відбуваються в земних надрах. Основною причиною землетрусів є напруження і тиск у земній корі, що існують постійно. Проте додаткові фактори, такі як збурення в надрах або впливи зовнішніх факторів, можуть спровокувати ці підземні поштовхи. Цікаво, що більшість землетрусів на Полтавщині відбуваються на глибині від 5 до 11 кілометрів, а їхній механізм залишається однотипним.

Шляховий зазначає, що більшість землетрусів сталася вздовж лінії Перещепине – Карлівка – Зачепилівка. Це підтверджує, що сейсмічна активність у цьому районі не випадкова, а є результатом певних геологічних процесів.

Землетрус, скріншот: YouTube

Цікавий збіг зазначає Шляховий: кількість землетрусів в Афганістані та Ірані зросла після початку військових конфліктів на цих територіях. Це наштовхує на думку про можливий зв’язок між людською діяльністю і сейсмічною активністю.

Науковець також попереджає про можливий землетрус у 7-7,5 балів, який може статися в сейсмоактивній зоні Вранча в найближчі роки. Така подія становить потенційну загрозу для України.

Хоча точний вплив майбутнього землетрусу ще не визначений, ймовірно, що найбільше постраждають західні області України, особливо ті, що близькі до кордону з Румунією. Це пов’язано з близькістю до епіцентру та особливостями геологічної структури регіону.

Ольга Степанова

Recent Posts

Telegram в Україні можуть закрити: що відомо про нову заборону і що буде далі

Після засідання Національного координаційного центру кібербезпеки було вирішено запровадити певні обмеження на використання Telegram, зокрема…

4 хв. ago

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

13 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

21 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

28 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

37 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

46 хв. ago