Штрафи від ТЦК масово скасовуються судами: скільки виграно справ

Українські суди скасували більшість штрафів, накладених ТЦК на громадян за порушення нових правил військового обліку. Більшість позивачів отримали позитивні рішення.

Такі дані наводить портал “Опендатабот”.

Як зазначається, до такого висновку дійшли аналітики після моніторингу за допомогою пошуковика у судовому реєстрі “Бабуся”.

Згідно з отриманими даними, у 30 справах – суди стали на бік позивачів та скасували штрафні санкції. У чотирьох справах покарання підтвердили.

Більшість скасованих штрафів стосуються порушень, які вчинили до вступу в дію змін у законі про мобілізацію, ухваленому у травні 2024 року. Суди враховують факт того, що у закону нема зворотної дії, тому не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими вимогами.

Зокрема, один громадянин оскаржив штраф за неперебування на військовому обліку у РТЦК, якому за два тижні до того видали тимчасове посвідчення про взяття на облік. Ще в одному випадку чоловік прибув в ТЦК для уточнення даних та отримав штраф. У постанові військові ТЦК не довели вчинення правопорушення та пропустили терміни, через які за це могли покарати.

Зокрема, у 20% штрафи оскаржували через порушення процедури притягнення до відповідальності чи взагалі відсутність доказів правопорушення.

Штрафи стосуються порушення правил військового обліку за змінами у ст. 210 КУпАП, ухвалені у травні. Розмір санкції – від 17 тис. грн до 25 тис. грн.

“Від початку року до виконавчої служби загалом було передано понад 12 000 штрафів за порушення військового обліку від ТЦК та СП”, – повідомили аналітики.

Перевірити інформацію про можливі штрафи від ТЦК можна у “Опендатаботі”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago