Не тільки без світла: взимку українці можуть також зостатися без тепла і води, – Financial Times

Влада не випадково стала обережно натякати українцям, щоби ті, хто має змогу, виїжджали на зиму до сіл. Туди, де є дрова, і де принаймні можна буде обігрітися. Адже є чимала ймовірність, що через великий дефіцит електроенергії українці взимку можуть залишитися не лише без світла, але й без тепла і води. За таких умов проживання у міських багатоповерхівках стане майже неможливим.

Про це йдеться у статті Financial Times.

Україна втратила більшу частину своїх генеруючих потужностей

Про це заявила посол ЄС в Україні Катаріна Матернова. Втім, про це заявляли і наші чиновники та спеціалісти. Причому левова частка цих втрат припала на період весни 2024 року. Відтоді, як ворог став із березня методично обстрілювати наші електростанції.  Якщо в опалювальний сезон 2022/2023 років російські військові завдавали ударів переважно по розподільчій системі, яку можна доволі швидко відновити, то цьогоріч вони змінили тактику: тепер обстрілюють електростанції – теплові та гідро. А їх відновити не так просто: потрібні велетенські гроші і тривалий час.

До початку повномасштабної війни Україна виробляла 55 гігават електроенергії. З таким обсягом виробництва вона була одним із провідних виробників електроенергії у Європі. Однак тепер, після всіх втрат, у нас залишилося менше 20 гігават. Попри те, що багато бізнесу закрилося та виїхало, такого обсягу генерації взимку може виявитися замало, щоб забезпечувати тепло- і водопостачання.

Росія почала атакувати не лише електричну систему, але й газову

Так, нещодавно внаслідок обстрілів було пошкоджено помпові установки в системі підземного зберігання газу. Звісно, їх можна відновити, що і буде зроблено. Та  все ж, деякі країни ЄС висловлюють занепокоєння, чи зможе Україна тепер взимку відкачувати їхній газ, який зберігається у наших сховищах, щоби постачати його в Європу.

Тим більше, що українські чиновники на умовах анонімності поділилися, що ворог завдав критичних збитків електроенергетичній інфраструктурі і транспортній мережі, які застосовуються для транспортування газу зі сховищ, розташованих під землею.

Влада каже, що зиму нам вдасться “проскочити”, якщо збільшити імпорт електроенергії

Щоправда, є не лише фінансові, але й технічні обмеження для збільшення обсягу імпорту. Україна зараз і так бере з Європи майже максимально можливий обсяг електроенергї. На більший у нас просто не вистачить пропускної здатності.

Вихід знайшли у постачанні енергії з Молдови. Ця сусідня країна розмістить у себе установки, які генеруватимуть електроенергію з українського природного газу, і постачатиме вироблену електрику в Україну.

За словами нардепа Володимира Мороза, який є членом комітету ВР з питань енергетики, вжиті заходи дадуть змогу збільшити обсяг імпортованої електроенергії з 1,7 ГВт до 2,2. А це вже, у свою чергу, дасть нам шанс пережити зиму без комунального катаклізму.

Ольга Степанова

Recent Posts

Золоту статуетку сови знайшли через тридцять років за підказками з книги померлого письменника

Французькі шукачі скарбів нарешті знайшли довгоочікувану сову з золота та срібла з діамантами, сховану в 1993 році письменником Режисом…

3 хв. ago

Небезпечна бактерія живе в рибі та “пожирає людей”: жінка залишилася без рук та ніг після вечері

Жінці з Каліфорнії ампутували всі чотири кінцівки після того, як з'їла заражену смертельними бактеріями тилапію.…

11 хв. ago

Суд присяжних в Україні: кого і як штрафуватимуть за неявку

В Україні планують запровадити нову модель суду присяжних, яка передбачає автоматизований відбір кандидатів з реєстру…

18 хв. ago

Конфлікт з блогером Кармою у Полтаві: працівнику ТЦК не сподобались “провокативні запитання жінкам”

До конфлікту з українським блогером Ніколасом Кармою, якому у центрі Полтави приставили до шиї пістолет, причетний представник…

27 хв. ago

ЗСУ зводять оборонні укріплення для захисту Дніпропетровщини від наступу росіян

Збройні сили України почали зводити укріплення поблизу Покровська на Донеччині. Вони готують захист Дніпропетровщини від…

36 хв. ago

Материки Землі поволі наближаються один до одного: учені прогнозують зіткнення із велетенським катаклізмами

Земні материки поволі зближуються один з одним. Зрештою вони об'єднаються та утворять новий єдиний суперконтинент…

44 хв. ago