Не тільки без світла: взимку українці можуть також зостатися без тепла і води, – Financial Times

Влада не випадково стала обережно натякати українцям, щоби ті, хто має змогу, виїжджали на зиму до сіл. Туди, де є дрова, і де принаймні можна буде обігрітися. Адже є чимала ймовірність, що через великий дефіцит електроенергії українці взимку можуть залишитися не лише без світла, але й без тепла і води. За таких умов проживання у міських багатоповерхівках стане майже неможливим.

Про це йдеться у статті Financial Times.

Україна втратила більшу частину своїх генеруючих потужностей

Про це заявила посол ЄС в Україні Катаріна Матернова. Втім, про це заявляли і наші чиновники та спеціалісти. Причому левова частка цих втрат припала на період весни 2024 року. Відтоді, як ворог став із березня методично обстрілювати наші електростанції.  Якщо в опалювальний сезон 2022/2023 років російські військові завдавали ударів переважно по розподільчій системі, яку можна доволі швидко відновити, то цьогоріч вони змінили тактику: тепер обстрілюють електростанції – теплові та гідро. А їх відновити не так просто: потрібні велетенські гроші і тривалий час.

До початку повномасштабної війни Україна виробляла 55 гігават електроенергії. З таким обсягом виробництва вона була одним із провідних виробників електроенергії у Європі. Однак тепер, після всіх втрат, у нас залишилося менше 20 гігават. Попри те, що багато бізнесу закрилося та виїхало, такого обсягу генерації взимку може виявитися замало, щоб забезпечувати тепло- і водопостачання.

Росія почала атакувати не лише електричну систему, але й газову

Так, нещодавно внаслідок обстрілів було пошкоджено помпові установки в системі підземного зберігання газу. Звісно, їх можна відновити, що і буде зроблено. Та  все ж, деякі країни ЄС висловлюють занепокоєння, чи зможе Україна тепер взимку відкачувати їхній газ, який зберігається у наших сховищах, щоби постачати його в Європу.

Тим більше, що українські чиновники на умовах анонімності поділилися, що ворог завдав критичних збитків електроенергетичній інфраструктурі і транспортній мережі, які застосовуються для транспортування газу зі сховищ, розташованих під землею.

Влада каже, що зиму нам вдасться “проскочити”, якщо збільшити імпорт електроенергії

Щоправда, є не лише фінансові, але й технічні обмеження для збільшення обсягу імпорту. Україна зараз і так бере з Європи майже максимально можливий обсяг електроенергї. На більший у нас просто не вистачить пропускної здатності.

Вихід знайшли у постачанні енергії з Молдови. Ця сусідня країна розмістить у себе установки, які генеруватимуть електроенергію з українського природного газу, і постачатиме вироблену електрику в Україну.

За словами нардепа Володимира Мороза, який є членом комітету ВР з питань енергетики, вжиті заходи дадуть змогу збільшити обсяг імпортованої електроенергії з 1,7 ГВт до 2,2. А це вже, у свою чергу, дасть нам шанс пережити зиму без комунального катаклізму.

Ольга Степанова

Recent Posts

Поліція Британії застрелила молодого кита, який застряг у Темзі зі своєю матір’ю (фото)

Британська поліція була змушена застрелити молодого кита, який викинувся на мілководді в гирлі Темзи через…

6 хв. ago

Мобілізацію хочуть суттєво “омолодити”: ТЦК “поклали око” на юних хлопців

В Україні пропонують змінити вікові рамки для мобілізації, знизивши їх до 20 років і піднявши…

12 хв. ago

Нові правила безплатного харчування в школах: що потрібно знати

В Україні запроваджено безплатне харчування для учнів 1-4 класів, що значно покращить умови навчання для…

17 хв. ago

У Росії депутати будуть карати росіян за порчу, привороти та шаманські “штучки”

У Росії потрібно зробити кримінальними такі дії, як наведення порчі і привороту, заявив депутат держдуми РФ від…

31 хв. ago

Путін використовує двох двійників без охорони — фізіогноміст

Ймовірно, Путін може використовувати двох двійників, які пересуваються без охорони. Про це розповів в ефірі…

40 хв. ago

Клініки в Києві та Харкові продавали немовлят, які щойно народилися, за кордон

Всі ми чудово знаємо, що живемо у мирному світі, але на початку повномасштабної війни почало…

46 хв. ago