Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5148, який обмежує використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема у дитячому харчуванні. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.
Закон №5148 обмежує використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій (зокрема, пальмової) при виробництві деяких продуктів, а саме:
Законом також буде введено штрафні санкції за відповідні порушення, а також чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах має бути не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів у продукті, а на маркуванні повинно бути чітко вказано, який саме трансжир у ньому міститься.
Членкиня Української гастроентерологічної Асоціації Алла Курилець розповіла детально про шкоду пальмової олії: «Пальмова олія містить багато насичених (некорисних жирів), які можуть накопичуватися в клітинах печінки, що призводить до фіброзу, а потім і до цирозу. Крім того, насичені жири мають негативний вплив на серцево-судинну систему, оскільки, як вже згадувалося, порушується обмін холестерину, що сприяє утворенню бляшок, які закупорюють судини, і виникає ризик інсульту».
Незважаючи на це, виробнику вигідно використовувати саме пальмову олію. Заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини та начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в Києві Юрій Миркєєв пояснив, чому так.
«Трансжир – це речовина, яка здешевлює вартість продукту. Умовно – молочний жир коштує 300 грн за кілограм, а трансжир – удвічі дешевший. Завдяки такій різниці в ціні можна отримати надприбуток. Оператор ринку може знижувати ціну і розповідати, що в нього класний продукт, але якщо ми бачимо, що кондитерські вироби дешеві, то ми маємо розуміти, що «дешева рибка – погана юшка», – наголосив Миркєєв.
За словами чиновника, заборона пальмової олії не вплине на вартість натуральних продуктів, але ті продукти, в яких використовувалися трансжирні кислоти, або зовсім зникнуть, або виробники будуть змушені перейти в правове поле і використовувати незаборонені інгредієнти.
«Ціна зросте не тому, що оператори ринку хочуть отримати надприбуток, а тому, що вони будуть змушені використовувати безпечну сировину. Завдяки цьому ми отримуватимемо безпечний харчовий продукт, але відповідно і ціна підніметься на цей сегмент продуктів», – повідомив Юрій Миркєєв для «Уніан».
Творці мультсеріалу "Сімпсони" змогли передбачити результати виборів у США ще 24 роки тому. В епізоді 2000 року було…
Попри загальну мобілізацію в Україні, студенти мають право на відстрочку від призову, однак не всі. Не…
До своєї політичної кар'єри Дональду Трампу вдалося побудувати династію з багатомільйонним спадком, брендом і великою кількістю нерухомості.…
Насамперед, дієтологи радять не їсти надто часто білий шліфований рис. Хоча він і має більш…
Республіканець Дональд Трамп, який назвав себе обраним президентом США та станцював переможний танець, спостерігав за підрахунком голосів…
Курська операція була успішна до перших чисел вересня, коли ЗСУ розширювали підконтрольну територію. Проте зараз…