Дозволять тільки “обрані”: головний продукт на кожен день перетворюється на делікатес

Нещодавній стрибок цін на яйця в Україні був досить різким: вартість зросла на 10 гривень практично за одну ніч, внаслідок чого ціна за десяток склала від 50 до 75 гривень, повідомляє «nv».

Це зростання почалося в жовтні і завершилося загальним пострілом цін на 60% лише за місяць, згідно з прес-службою АТБ.

Виробники пов’язують цей стрибок із зростанням витрат на корми, енергію та інші основні ресурси. Сергій Карпенко, виконавчий директор Спілки птахівників України, пояснив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність, причому домогосподарства займають понад 50% ринку.

Поєднання зростаючих виробничих витрат, збитковості навесні та влітку та сезонної динаміки сприяють зростанню цін із настанням осені.

Карпенко зазначив, що промислові яйця, як правило, найдешевші у весняні та літні місяці, коли виробництво високо. У теплішу погоду ферми виробляють більше яєць, що потребує швидкого продажу, що знижує ціни. Однак із зниженням температури восени настає зворотна тенденція, що призводить до зростання цін.

До суттєвих факторів, що впливають на собівартість продукції, відноситься різке зростання цін на комбікорми. Наприклад, фуражна пшениця з початку року подорожчала на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, а соняшниковий шрот – на 60%.

Крім того, майже вдвічі зросли витрати на електроенергію промислових споживачів. Це зростання також впливає на ціни на кормові добавки, ветеринарні препарати, запасні частини та пакувальні матеріали, які переважно поставляються з-за кордону та закуповуються за іноземну валюту.

Яйця із магазину, фото: youtube.com

Також зросли витрати на робочу силу, логістику та витрати, пов’язані з альтернативними джерелами енергії.

Карпенко підкреслив, що сезонне зниження виробництва переважно зачіпає приватні господарства: восени виробництво падає на 30% порівняно з літом, а взимку може скоротитися до 50%.

Навпаки, промислове виробництво залишається стабільним, і восени попит, мабуть, зміщується у бік цього сегмента. Він зазначив, що рівень промислового виробництва яєць відновився до довоєнних показників після втрати близько 20% національних виробничих потужностей через руйнування підприємств під час війни.

Споживчий попит також відіграє вирішальну роль у формуванні цін і може швидко коливатися. Хоча Карпенко утримався від прогнозування майбутніх цінових тенденцій на яйця, він згадав, що у вересні споживчі ціни були приблизно на 20% нижчими, ніж попереднього року, а в жовтні ціни знизилися на 15% порівняно з жовтнем 2023 року.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Відмова від НАТО і заморозка фронту: ЗМІ дізналися деталі «мирного плану» Трампа для України

"Мирний план" Дональда Трампа щодо завершення війни в Україні може включати вимогу відмовитися від вступу до НАТО…

14 хв. ago

Трамп може розпочати непублічні переговори з РФ ще до інавгурації — аналітик Atlantic Council

Новообраний президент США Дональд Трамп може розпочати непублічні переговори з Росією щодо війни в Україні ще…

26 хв. ago

Скорочення пенсій: кому знизять виплати

Пропонований законопроект про бюджет на 2025 рік включає суттєві зміни до надбавок до пенсій, пов'язаних…

38 хв. ago

Зеленський розповів про першу розмову з Трампом

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з переможцем президентських виборів у США Дональдом Трампом. Український президент привітав…

49 хв. ago

Німеччина поновила військовий облік

Уряд Німеччини схвалив у середу нові правові засади військової служби. Рішення ухвалили на тлі відчутного…

59 хв. ago

Перемога Трампа може обернутися проблемами для Трюдо, – Reuters

Агентство пише, що повернення Трампа до Білого дому 20 січня 2025 року може обернутися економічними…

1 годину ago