Дозволять тільки “обрані”: головний продукт на кожен день перетворюється на делікатес

Нещодавній стрибок цін на яйця в Україні був досить різким: вартість зросла на 10 гривень практично за одну ніч, внаслідок чого ціна за десяток склала від 50 до 75 гривень, повідомляє «nv».

Це зростання почалося в жовтні і завершилося загальним пострілом цін на 60% лише за місяць, згідно з прес-службою АТБ.

Виробники пов’язують цей стрибок із зростанням витрат на корми, енергію та інші основні ресурси. Сергій Карпенко, виконавчий директор Спілки птахівників України, пояснив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність, причому домогосподарства займають понад 50% ринку.

Поєднання зростаючих виробничих витрат, збитковості навесні та влітку та сезонної динаміки сприяють зростанню цін із настанням осені.

Карпенко зазначив, що промислові яйця, як правило, найдешевші у весняні та літні місяці, коли виробництво високо. У теплішу погоду ферми виробляють більше яєць, що потребує швидкого продажу, що знижує ціни. Однак із зниженням температури восени настає зворотна тенденція, що призводить до зростання цін.

До суттєвих факторів, що впливають на собівартість продукції, відноситься різке зростання цін на комбікорми. Наприклад, фуражна пшениця з початку року подорожчала на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, а соняшниковий шрот – на 60%.

Крім того, майже вдвічі зросли витрати на електроенергію промислових споживачів. Це зростання також впливає на ціни на кормові добавки, ветеринарні препарати, запасні частини та пакувальні матеріали, які переважно поставляються з-за кордону та закуповуються за іноземну валюту.

Яйця із магазину, фото: youtube.com

Також зросли витрати на робочу силу, логістику та витрати, пов’язані з альтернативними джерелами енергії.

Карпенко підкреслив, що сезонне зниження виробництва переважно зачіпає приватні господарства: восени виробництво падає на 30% порівняно з літом, а взимку може скоротитися до 50%.

Навпаки, промислове виробництво залишається стабільним, і восени попит, мабуть, зміщується у бік цього сегмента. Він зазначив, що рівень промислового виробництва яєць відновився до довоєнних показників після втрати близько 20% національних виробничих потужностей через руйнування підприємств під час війни.

Споживчий попит також відіграє вирішальну роль у формуванні цін і може швидко коливатися. Хоча Карпенко утримався від прогнозування майбутніх цінових тенденцій на яйця, він згадав, що у вересні споживчі ціни були приблизно на 20% нижчими, ніж попереднього року, а в жовтні ціни знизилися на 15% порівняно з жовтнем 2023 року.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Мобілізація жінок: сто тисяч українок одягнуть чоловічу військову форму цієї зими

За словами депутата парламенту Ірини Нікорак, понад 100 000 жінок у Силах оборони цієї зими…

11 хв. ago

Чи доведеться українцям мерзнути взимку: енергетики дали прогноз

Колишня очільниця Міністерства енергетики Ольга Буславець у своїй публікації поділилася експертною думкою та даними про запаси газу,…

20 хв. ago

“Давно в роботі”: нардеп від “Слуги народу” хоче зробити мурал Трампа в Києві

Дональд Трамп і республіканці здобули впевнену перемогу на президентських і парламентських виборах в США. Нардеп від…

33 хв. ago

Шольц звільнив міністра фінансів на тлі можливості розпаду коаліції, – Bild

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відправив у відставку міністра фінансів Крістіана Лінднера. У країні є можливість…

41 хв. ago

Вчені дослідили, що допомагає знизити ризик раку кишечника на 11%

Згідно з дослідженням, більша активність вранці та ввечері може знизити ризик раку кишечника на 11%.…

50 хв. ago

Дональд Трамп-молодший пов’язав арешт P. Diddy з політичною змовою

Дональд Трамп-молодший заявив, що арешт репера P. Diddy (справжнє ім'я – Шон Комбз) може бути…

59 хв. ago