Дозволять тільки “обрані”: головний продукт на кожен день перетворюється на делікатес

Нещодавній стрибок цін на яйця в Україні був досить різким: вартість зросла на 10 гривень практично за одну ніч, внаслідок чого ціна за десяток склала від 50 до 75 гривень, повідомляє «nv».

Це зростання почалося в жовтні і завершилося загальним пострілом цін на 60% лише за місяць, згідно з прес-службою АТБ.

Виробники пов’язують цей стрибок із зростанням витрат на корми, енергію та інші основні ресурси. Сергій Карпенко, виконавчий директор Спілки птахівників України, пояснив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність, причому домогосподарства займають понад 50% ринку.

Поєднання зростаючих виробничих витрат, збитковості навесні та влітку та сезонної динаміки сприяють зростанню цін із настанням осені.

Карпенко зазначив, що промислові яйця, як правило, найдешевші у весняні та літні місяці, коли виробництво високо. У теплішу погоду ферми виробляють більше яєць, що потребує швидкого продажу, що знижує ціни. Однак із зниженням температури восени настає зворотна тенденція, що призводить до зростання цін.

До суттєвих факторів, що впливають на собівартість продукції, відноситься різке зростання цін на комбікорми. Наприклад, фуражна пшениця з початку року подорожчала на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, а соняшниковий шрот – на 60%.

Крім того, майже вдвічі зросли витрати на електроенергію промислових споживачів. Це зростання також впливає на ціни на кормові добавки, ветеринарні препарати, запасні частини та пакувальні матеріали, які переважно поставляються з-за кордону та закуповуються за іноземну валюту.

Яйця із магазину, фото: youtube.com

Також зросли витрати на робочу силу, логістику та витрати, пов’язані з альтернативними джерелами енергії.

Карпенко підкреслив, що сезонне зниження виробництва переважно зачіпає приватні господарства: восени виробництво падає на 30% порівняно з літом, а взимку може скоротитися до 50%.

Навпаки, промислове виробництво залишається стабільним, і восени попит, мабуть, зміщується у бік цього сегмента. Він зазначив, що рівень промислового виробництва яєць відновився до довоєнних показників після втрати близько 20% національних виробничих потужностей через руйнування підприємств під час війни.

Споживчий попит також відіграє вирішальну роль у формуванні цін і може швидко коливатися. Хоча Карпенко утримався від прогнозування майбутніх цінових тенденцій на яйця, він згадав, що у вересні споживчі ціни були приблизно на 20% нижчими, ніж попереднього року, а в жовтні ціни знизилися на 15% порівняно з жовтнем 2023 року.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Часу до 5 лютого: українці зобов’язані пройти ВЛК, інакше мають заплатити 17 тисяч гривень, хто має прийти

Військовозобов'язані громадяни України, які мають статус "обмежено придатних до військової служби", зобов'язані до 5 лютого…

5 хв. ago

Зарплати президентів. Скільки отримує Дуда, Зеленський, Шольц та інші світові лідери

Зарплата президента США вважається найвищою, хоча її сума не переглядалась вже понад декілька років. Президент…

13 хв. ago

«Військові небезпечні». Працівниця столичного хостелу відмовилася обслуговувати офіцерів ЗСУ

У столичному хостелі Hostel Vshokoladi відмовилися обслуговувати групу, у складі якої був речник Військово-морських сил…

22 хв. ago

Нардеп вивозив ухилянтів за кордон у ролі своїх водіїв: що про нього відомо

У суботу, 18 січня, правоохоронці повідомили чинному народному депутату України про підозру в організації незаконного…

31 хв. ago

Мобілізація очима ТЦК: гучна заява про “бусифікацію”

Громадяни України можуть бути затримані терміном від трьох годин, якщо буде встановлено, що вони порушили…

39 хв. ago

Світло буде по 2,64 за кВт/год: у Кабміні встановили пільгові тарифи на електрику

Уряд схвалив постанову про диференціацію пільгового тарифу на електроенергію за рахунок механізму ПСО. Про це…

46 хв. ago