Дозволять тільки “обрані”: головний продукт на кожен день перетворюється на делікатес

Нещодавній стрибок цін на яйця в Україні був досить різким: вартість зросла на 10 гривень практично за одну ніч, внаслідок чого ціна за десяток склала від 50 до 75 гривень, повідомляє «nv».

Це зростання почалося в жовтні і завершилося загальним пострілом цін на 60% лише за місяць, згідно з прес-службою АТБ.

Виробники пов’язують цей стрибок із зростанням витрат на корми, енергію та інші основні ресурси. Сергій Карпенко, виконавчий директор Спілки птахівників України, пояснив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність, причому домогосподарства займають понад 50% ринку.

Поєднання зростаючих виробничих витрат, збитковості навесні та влітку та сезонної динаміки сприяють зростанню цін із настанням осені.

Карпенко зазначив, що промислові яйця, як правило, найдешевші у весняні та літні місяці, коли виробництво високо. У теплішу погоду ферми виробляють більше яєць, що потребує швидкого продажу, що знижує ціни. Однак із зниженням температури восени настає зворотна тенденція, що призводить до зростання цін.

До суттєвих факторів, що впливають на собівартість продукції, відноситься різке зростання цін на комбікорми. Наприклад, фуражна пшениця з початку року подорожчала на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, а соняшниковий шрот – на 60%.

Крім того, майже вдвічі зросли витрати на електроенергію промислових споживачів. Це зростання також впливає на ціни на кормові добавки, ветеринарні препарати, запасні частини та пакувальні матеріали, які переважно поставляються з-за кордону та закуповуються за іноземну валюту.

Яйця із магазину, фото: youtube.com

Також зросли витрати на робочу силу, логістику та витрати, пов’язані з альтернативними джерелами енергії.

Карпенко підкреслив, що сезонне зниження виробництва переважно зачіпає приватні господарства: восени виробництво падає на 30% порівняно з літом, а взимку може скоротитися до 50%.

Навпаки, промислове виробництво залишається стабільним, і восени попит, мабуть, зміщується у бік цього сегмента. Він зазначив, що рівень промислового виробництва яєць відновився до довоєнних показників після втрати близько 20% національних виробничих потужностей через руйнування підприємств під час війни.

Споживчий попит також відіграє вирішальну роль у формуванні цін і може швидко коливатися. Хоча Карпенко утримався від прогнозування майбутніх цінових тенденцій на яйця, він згадав, що у вересні споживчі ціни були приблизно на 20% нижчими, ніж попереднього року, а в жовтні ціни знизилися на 15% порівняно з жовтнем 2023 року.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Куди поїхати на Різдво: найкращі ярмарки Європи 2024

У Європі стартують різдвяні ярмарки — казкові локації, які щороку приваблюють мільйони туристів. Глінтвейн, ароматний…

3 години ago

На монетах можна розбагатіти: які копійки оцінюються майже у 40 000 грн

Деякі українські монети можна продати за десятки тисяч гривень через їхні колекційні особливості. Наприклад, майже…

4 години ago

Від фалоса до “гівенця” за 200 тисяч доларів: 5 найгірших пам’ятників світу

Коли комусь подобаються мистецькі вироби, а комусь ні – це цілком нормально. Однак якщо більшість…

4 години ago

Мільйонерка з МСЕК розплакалась під час апеляції: що вирішив суд

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під вартою скандальну керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу.…

4 години ago

Пісторіус відмовився балотуватися на посаду канцлера Німеччини

Міністр оборон ФРН Борис Пісторіус вирішив не висувати свою кандидатуру на посаду федерального канцлера на…

4 години ago

Видаляли здорові зуби заради стилю: ритуал тайванців, від якого мороз по шкірі

Видалити собі здорові зуби заради краси – звучить як сценарій фільму жахів? А ось давні…

4 години ago