В Україні різко змінили вартість ключових документів: скільки тепер коштує паспорт

З 7 жовтня 2024 року змінюється вартість пакетів сервісних послуг паспортно-міграційного характеру в підрозділах ДП “Документ” на території України. Громадяни сплачуватимуть 650 грн за оформлення паспортних документів, а обмін водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу коштуватиме 950 грн.

Про це повідомив Паспортний сервіс. Ці тарифи відображають нові економічні реалії та збільшені витрати на надання адміністративних послуг. Згідно з інформацією, основні пакети сервісних послуг отримали такі нові ціни:

  • оформлення паспортних документів для громадян України – 650 грн. Ця послуга містить як виготовлення внутрішнього паспорта громадянина України, так і закордонного паспорта;
  • оформлення документів міграційного характеру для іноземців та осіб без громадянства – 1250 грн. Це передбачає оформлення посвідок на проживання та інших документів, що підтверджують легальність перебування на території України;
  • обмін посвідчення водія – 950 грн. Така процедура охоплює зміну водійського посвідчення як з технічних причин (зміна персональних даних, закінчення терміну дії), так і у випадку втрати документа;
  • обмін свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу – 950 грн. У разі зміни власника, реєстрації нових транспортних засобів або зміни будь-яких інших даних власники авто повинні сплатити цей тариф;
  • проставлення апостиля – 650 грн. Апостиль є необхідним для легалізації документів, які використовуються за кордоном, і це є стандартною процедурою для багатьох українців.

Крім зміни тарифів, у серпні 2024 року в Україні відбулися важливі зміни в законодавстві щодо оформлення паспортів. Зокрема, було зменшено вік, з якого громадянин України може самостійно звернутися для оформлення закордонного паспорта. Якщо раніше така можливість надавалася з 16 років, то тепер цей вік зменшено до 14 років. Ця зміна зроблена задля спрощення процедури отримання закордонних документів для молоді, що часто виїжджає за кордон на навчання або у справах.

Крім цього, було уніфіковано вартість оформлення паспортів для українців, які звертаються до представництв ДП “Документ” за кордоном. Раніше вартість адміністративних зборів могла значно різнитися в залежності від країни, але тепер цей тариф є однаковим, незалежно від того, чи звертається громадянин в Україні або за її межами. Ця зміна спрямована на те, щоб процес оформлення документів за кордоном став доступнішим для українців, які тимчасово проживають або працюють в інших країнах.

Оформлення внутрішнього або закордонного паспорта для громадян України за кордоном також підпадає під нові правила. Відтепер термін видачі цих документів не може перевищувати 3 місяців, незалежно від місця подання заявки. Це значно прискорює процес і забезпечує більшу передбачуваність для тих, хто потребує оформлення паспортних документів у терміновому порядку.

Зміни в системі паспортно-міграційних послуг не лише забезпечують більшу прозорість у процесі оформлення документів, але й спрощують їх отримання. Крім того, нові ціни та уніфікація тарифів дозволяють громадянам України швидше та ефективніше отримувати необхідні документи як всередині країни, так і за її межами. Це важливо в умовах, коли дедалі більше українців потребують оформлення документів для подорожей, навчання або роботи за кордоном.

Романчук Микола

Recent Posts

У Сочі знесли резиденцію Путіна “Бочаров Ручей” через загрозу українських БПЛА (відео)

Резиденцію президента РФ Володимира Путіна у Сочі знесли через загрозу українських дронів. Зараз на її…

5 хв. ago

Іспанія без натовпів туристів: 4 прекрасних напрямки, які варто відкрити для себе восени

Іспанія є одним з найпопулярніших туристичних напрямків у Європі цієї осені. Та в таких популярних містах,…

14 хв. ago

Через ухилянтів вдарили по медикам: лікарні не отримають гроші

З 1 жовтня в Україні запроваджено нові правила, які можуть вплинути на лікарні та їх…

22 хв. ago

Чи був у Києві смерч?: науковці пояснили незвичне природне явище

Під час аномальної зливи в Києві мешканці столиці помітили, як над містом утворюється смерч. Кадри з чорними…

30 хв. ago

Чоловік витратив усі заощадження, щоб купити покинуте місто-привид: як він там живе (фото)

Чоловік, який купив місто-привид, провів там останні чотири роки і документує все, що робить. Про…

50 хв. ago

Загублене весільне відео подружжя знайшлося через 57 років за 15000 км (фото)

Подружжя, яке проживає в Австралії, через 57 років возз'єдналося з давно втраченим відеозаписом свого весілля…

58 хв. ago