Економічне бронювання серед військових вважають легалізацією відкупу, – Казарін

Модель економічного бронювання, яку розробляють в уряді, серед військових вважається легалізацією відкупу і породжує суспільний розкол. Про це написав блогер, військовий Павло Казарін.

“Ми щоразу говоримо про те, що наша війна – “повномасштабна”, “вітчизняна” та “народна”. Але насправді все звелося до того, що захист країни – справа рук лише військових, які виведені в спеціальну касту”, – каже він. 

За його словами, в умовах загальної загрози розподіл ризиків виявився нерівномірним. 

“В умовах повномасштабної війни захист країни має бути спільною справою. Але створюється відчуття, що її залишили під опікою одних лише військових. Які тепер стежать за тим, як влада готує систему економічного бронювання. І якщо вам здається, що у військовому середовищі все це сприймається як легалізація відкупу, то ви не помиляєтесь”, – наголосив Казарін. 

Можна зрозуміти бізнес, який хоче зберегти кваліфікованих співробітників, та  владу, якій потрібно звести бюджетні доходи з видатками. 

“Залишається запитання: а як у всьому цьому рівнянні планується врахувати інтереси тих, хто воює? Війна за незалежність ризикує перетворитися на війну бідних, на яку багаті вирішили не приходити. Мобілізація відтепер визначатиметься не сліпим випадком та не потребою армії в конкретних навичках. Економічне бронювання запровадить для цивільних прейскурант за право не вдягати піксель. Але при цьому ніхто, ясна річ, не збирається вводити розцінки для військових за право його зняти”, – резюмував військовий.

Нагадаємо, ідея про “економічне бронювання”, яка передбачає бронювання тільки для українців з високими зарплатами, викликала хвилю критики серед військових, експертів і населення, та в Офісі президента відмовилися від цієї ідеї. Але потім окремі чиновники все ж повернулися до неї, і продовжують її лобіювати.

Романчук Микола

Recent Posts

Мобілізація в Україні: повістки від ТЦК отримують заброньовані та з відстрочкою

Сформовані реєстром повістки підписані електронними підписами начальників ТЦК та мають QR-код, який за бажання можна…

11 секунд ago

“Як щури побігли”: у Києві затримали прихильницю ПВК “Вагнер”, яка раділа обстрілу (відео)

Зранку 7 жовтня ЗС РФ запустили по Києву ракету "Кинджал", у місті відпрацювала ППО. У соцмережах…

1 хв. ago

Мама депутата Київради придбала Range Rover за ціною iPhone: нею зацікавилась прокуратура

У столиці суд ухвалив рішення про конфіскацію дорогого автомобіля Range Rover у матері депутата Київської…

9 хв. ago

Стало відомо, з якою групою крові люди живуть довше

Перша група крові вважається найсильнішою, що підтверджують результати довгострокових досліджень. Люди з цією групою живуть…

12 хв. ago

Нардеп: прибуток OnlyFans склав майже пів мільярда доларів

У 2023 році прибуток компанії склав 485 мільйонів доларів при доході в 1,3 мільярда доларів. Про…

15 хв. ago

Чи “світить” економічне бронювання ФОПам: експерт-офіцер поділився думкою

Економічне бронювання в Україні може стосуватися і фізичних осіб-підприємців, оскільки це просто одна з форм організації…

25 хв. ago