Адвокати розповіли все про повістки Укрпоштою: повний розбір нових реалій

Через зміни в законодавстві, повістка в поштовій скриньці тепер може опинитися у кожного військовозобов’язаного громадянина України. 

Розповідаємо, чи всі отримають їх і чи буде відповідальність за неявку за повісткою.

Хто отримає повістки поштою та уникне цього

Адвокат Тетяна Савченко розповіла, що отримати повістку “Укрпоштою” може будь-хто з військовозобов’язаних. У першу чергу повістки отримають ті, хто оновив дані, тому що їх найпростіше знайти. Про них вже є найактуальніша інформація, і тому направляють листи на ті адреси, які були зазначені через “Резерв+”, чи при оновленні даних у будь-який інший спосіб.

Але експерт каже, що буде досить важко знайти тих осіб, які взагалі ніде не стоять на обліку. Таким військовозобов’язаним складно передати повістки поштою – Україна приблизно до 2023 року облік військовозобов’язаних скрупульозно не вела.

Крім того, в областях України, які були захоплені росіянами, у тому числі на Херсонщині, до окупації знищувалися всі дані про військовозобов’язаних. Дуже важко буде ідентифікувати тих осіб, дані про яких знищено, якщо вони не оновили відомості про себе. Фактично про них взагалі немає даних, тому їм буде важко розіслати повістки. Але все одно є ризик, що такі громадяни їх можуть отримати.

Також вона наголошує, що повістки не отримають ті, хто знятий з обліку з виключенням, бо такі люди не є військовозобов’язаними.

Чи приходять повістки поштою, якщо не живеш за пропискою

Савченко каже, що якщо військовозобов’язана людина не живе за пропискою, то вона має обов’язок повідомити у ТЦК та СП про те, де вона проживає. Особа мала оновити свої дані. У тому разі, якщо військовозобов’язана людина відʼїжджає у якийсь інший регіон, то вона має знятися з обліку у ТЦК, в якому вона зареєстрована, і стати на облік за місцем фактичного проживання.

Чи надсилають повістки поштою людям, які які не живуть за пропискою? Ні, вони можуть не отримати повістки на руки, але все одно, згідно з внесеними змінами, документи будуть вважатися отриманими з моменту їх повернення або відмови від отримання, чи у тому разі, якщо особа за зазначеною адресою не зареєстрована.

Коли повістка вважається врученою

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання “АКТ”, керівник практики військового права Микола Онисковець пояснив, що з 17 липня повістка може направлятися за адресою місця проживання військовозобов’язаної особи засобами поштового зв’язку, але рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення. Це важливі моменти.

Повістка вважається врученою за таких обставин:

  • коли представник поштового зв’язку під підпис безпосередньо вручив особі лист з повісткою;
  • якщо лист з документом надіслано, але представник “Укрпошти” поставив відмітку, що особа відмовилася отримувати таку повістку;
  • якщо співробітник пошти не зміг знайти особу, якій призначено повістку;
  • коли лист повертається до відправника за термінами зберігання.

У тому разі, якщо особа не прибуває в ТЦК у вказані в повістці дату та час, то вона зобов’язана повідомити про це якомога швидше, але не пізніше, аніж упродовж трьох днів від визначених у документі термінів. Наприклад, якщо у людини є поважна причина для неявки, – вона захворіла, то про це треба повідомити ТЦК.

Можна надіслати лист-повідомлення засобами поштового зв’язку чи на електрону пошту ТЦК. Обов’язково, щоб у листі був доказ того, що є поважна причина для неявки. Зокрема, якщо людина потрапила в лікарню, то як доказ можна надіслати медичні документи, які підтверджують, що особа лікується у стаціонарі й не може прийти в ТЦК.

Що робити, якщо повістка прийшла на пошту

За словами адвоката Тетяни Савченко, зараз повістка в поштовій скриньці – це нонсенс, знайти її там неможливо, оскільки процедура розсилання змінилася. Тепер повістки відправляються рекомендованим листом, а його ніколи не кладуть у поштову скриньку – він зберігається на пошті.

У поштовій скриньці можна знайти повідомлення про те, що надійшов рекомендований лист. У такому повідомленні людину просять з’явитися на пошту й забрати лист з повісткою.

В ідеалі – людина має забрати повістку і протягом 14 днів з моменту отримання з’явитися в ТЦК. На тих, хто вже уточнив свої військово-облікові дані, швидше за все, чекає військово-лікарська комісія, оскільки мобілізація йде у три етапи:

  • оновлення даних;
  • повістка на ВЛК;
  • бойове розпорядження за результатами ВЛК, якщо особа повністю придатна до військової служби чи придатна до служби в тилових військах.

Відповідно до постанови Кабміну №560 є певний перелік підстав, які вважаються поважними для неявки в ТЦК. Якщо особа не може з’явитися з поважної причини, то вона має повідомити про це ТЦК.

Коли неявка за повісткою вважається поважною

Савченко також нагадує про причини, які можуть стати поважними, якщо військовозобов’язаний не прийшов за повісткою. Серед них:

  • смерть близької людини;
  • перебування на стаціонарному лікуванні;
  • стихійні лиха.

У документі уряду є вичерпний перелік причин, але поважність причини неявки у кожному індивідуальному випадку все одно потрібно доводити.

Раніше не було прописано, коли саме людина мала прийти в ТЦК після того, як зникали поважні причини для неявки. Тоді особа могла не з’являтися до наступної повістки. Зараз це законодавчо врегульовано – особа має прийти в ТЦК упродовж семи днів після того, як закінчилися поважні причини для неявки, в інакшому випадку настає відповідальність за неявку за повісткою.

Чи можна ігнорувати повістку поштою

Онисковець каже, що за те, що особа проігнорувала повістку, в Україні передбачено адміністративну відповідальність за статтею 210-1 КУпАП – це порушення законодавства про мобілізацію.

У період воєнного стану за таке порушення передбачено штраф за повістку, а саме її игнорування – від 1 тисячі до 1,5 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто йдеться про суму від 17 тис. до 25,5 тис. гривень.

В умовах воєнного стану представникам ТЦК не треба складати протокол, вони можуть заочно виносити постанову, і її зобов’язані направити відповідній особі. Громадянин може або оплатити штраф, вказаний у постанові, або оскаржити її. Якщо особа не оплатить або не оскаржить постанову, у подальшому її буде направлено до виконавчої служби, що в подальшому може призвести до накладення арешту на рахунки та майно.

Окрім штрафу, за ігнорування повістки громадянин може зіштовхнутися із заходами впливу. Вони передбачені ст. 27 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

У цій статті йдеться, що у тому разі, якщо громадянин не виконує свої обов’язки під час мобілізації, зокрема, не з’являється по повістці, то керівник ТЦК звертається до органів поліції, щоб таку особу затримали за адміністративне порушення й доставили до ТЦК.

Після цього органи поліції можуть прийти туди, де живе порушник, або зателефонувати йому. Якщо працівники поліції не можуть затримати громадянина, вони дають письмову відповідь про неможливість адмінзатримання та доставлення особи в ТЦК. Після цього керівник ТЦК надсилає вимогу до такої особи, в якій йдеться, що вона має з’явитися по повістці.

Ця вимога теж надсилається “Укрпоштою”. Навіть якщо людина не отримає такого листа, наприклад, він повернеться назад за термінами зберігання чи людина відмовиться його отримати, – він вважатиметься врученим належним чином. По факту, механізм такий самий, як і з врученням повісток.

Після того, як така вимога повертається до відправника, і особа не виконує покладені на неї обов’язки з’явитися за повісткою, відповідний орган ТЦК звертається до суду щодо того, щоб такій особі тимчасово обмежили керувати транспортним засобом.

Романчук Микола

Recent Posts

Били кулаками і залізним прутом. З’явилось відео знущань над дітьми у спецшколі на Львівщині

Вчителька била дитину залізякою, кулаками та обзивала. У спецшколі на Львівщині вчительки жорстоко карали та били…

2 хв. ago

Орхідея порадує розкішним цвітінням: садівники розповіли, чим її поливати

Орхідеї є одними з найпопулярніших кімнатних рослин. Орхідеї фаленопсис, також відомі як орхідея-метелик, найлегше вирощувати, вони…

11 хв. ago

Селін Діон облили апельсиновим соком під час зйомок (відео)

56-річна канадська співачка Селін Діон здивувала шанувальників, намочившись під час зйомок відео. Про це пише Daily Mail.…

20 хв. ago

Модна стрижка 2024 року на середнє волосся, яку варто приміряти цього сезону

Якщо тренди 2024 року в макіяжі відсилають до нульових, ідеї манікюру дивують своєю різноманітністю, то в тенденціях модних…

28 хв. ago

Нові правила бронювання затвердив Кабмін: кому не дадуть відстрочку

У жовтні 2024 року в Україні набули чинності нові правила бронювання військовозобов'язаних під час воєнного…

39 хв. ago

Названо 10 найдешевших для відвідування міст Європи у 2024 році

На тлі зростаючих по всьому світу цін і нестабільних курсів валют подорожі обходяться туристам дедалі…

48 хв. ago