Світла може не бути до 20 годин на добу: українцям назвали поганий сценарій

Центр протидії дезінформації повідомляє, що цієї зими українці можуть зіткнутися з відключеннями електроенергії, які триватимуть від 12 до 20 години на добу, залежно від розвитку подій в енергетичному секторі.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розглядає кілька можливих сценаріїв для осінньо-зимового періоду.

За оптимістичним сценарієм, якщо 8-9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно, а зима буде м’якою, без сильних морозів, вдасться відновити близько 3 ГВт (3000 мегават) з 6 ГВт пошкоджених потужностей. Це дозволить знизити відключення електроенергії до 12 години на добу.

Атомна енергетика / фото: Pixabay

Песимістичний сценарій передбачає складнішу ситуацію: якщо в роботі залишаться лише 6-7 енергоблоків АЕС, а зима буде холодною, вдасться відновити близько 2000 мегават потужності.

У таких умовах енергетична система може не витримати навантаження, що призведе до масштабних відключень світла. У найгіршому випадку, якщо рросія продовжить атаки на українську енергетику, громадянам доведеться проводити без електроенергії та опалення до 20 години на добу.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Член енергетичного комітету Верховної Ради Сергій Нагорняк прогнозує, що за температури -10°C взимку українці можуть розраховувати на електроенергію лише 12-14 годин на добу, решта часу, а саме 10 годин доведеться обходитися без світла.

Коломієць Надія

Recent Posts

Україна вироблятиме власне ядерне паливо: названо термін запуску виробництва

Україна розпочне виробляти власне ядерне паливо за технологією американської компанії Westinghouse у 2026 році. Використовувати…

34 секунди ago

Китай хоче першим “захопити” Місяць і побудувати там базу: плани були розкриті до 2050 року

Китай планує побудувати місячну базу на південному полюсі Місяця, щоб створити мережу вузлів як на поверхні…

7 хв. ago

Перше у світі “водневе” місто вироблятиме 600 т “зеленої” енергії на день

Саудівська Аравія побудує своє власне Водневе місто: цей острівець технологій вироблятиме до 600 тонн зеленої…

17 хв. ago

“Укрзалізниця” припинила продаж квитків на поїзд у Польщу: яка причина та чи відновлять сполучення

"Укрзалізниця" припиняє продаж квитків на напрямок Рава-Руська – Варшава, починаючи з 22 вересня. Це пов’язано із закінченням терміну дії угоди…

26 хв. ago

Українцям приготуватися: ЄС запроваджує нові правила в’їзду

Незважаючи на військовий стан в Україні та обмеження на виїзд, деякі громадяни нашої країни таки…

32 хв. ago

Міноборони готує новий формат видачі повісток: в міністерстві розповіли деталі

Міноборони планує автоматизувати процес видачі повісток, розповів у подкасті DOU розповів начальник Управління інформаційних технологій Міністерства оборони Олег…

44 хв. ago