Що буде з відключенням електроенергії взимку: кожна родина має підготуватись

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит. 

Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адвокації в енергетичному секторі Міжнародного центру Української перемоги. “Ми в цю зиму входимо за умови, що не буде додаткових руйнувань та пошкоджень, з браком 4-5 гВт для того, щоб спокійно перейти зиму. Тому до графіків відключення електроенергії треба бути готовими”, – пояснила вона. 

Експертка впевнена, що треба бути готовими до тривалих відключень. Для цього кожна родина має оцінити ситуацію, зважаючи на умови в своєму житлі. 

“Треба кожній родині провести інвентаризацію: що робити, що є в наявності, які дії треба приймати у випадку, якщо ви живете в багатоквартирному будинку на 15 поверсі, де теплопостачання здійснюється за рахунок обладнання, яке працює на електриці. Немає електроенергії, то це вже питання не тільки того, що вам доведеться пішки ходити на 15-й поверх, це ще питання того, чи буде можливість обігрівати ваше приміщення, де ви живете до належних температурних режимів. Чи шукати якісь інші варіанти”, – каже вона. 

Дефіцит в системі буде зберігатись, додає експерта. Щоб збільшити об’єм імпорту, Польща має отримати згоду від ЄС, щоб збільшити виробництво електроенергії на теплових електростанціях з використанням вугілля. 

Коломієць Надія

Recent Posts

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

9 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

24 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

39 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

49 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

59 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

1 годину ago