Чому правоохоронці заплющують очі на правопорушення співробітників ТЦК

За законом лише поліція має право затримувати військовозобов’язаних. Працівники ТЦК немає на це повноважень, і якщо вони перевищують свої повноваження, можуть бути притягнуті до відповідальності. Проте насправді правоохоронці рідко втручаються, коли співробітники ТЦК зловживають своєю владою.

Згідно зі статтею 426-1 Кримінального кодексу України, за перевищення повноважень загрожує від 2 до 12 років ув’язнення.

2022 року було зареєстровано 498 таких справ, але до суду направлено лише 9, повідомляє джерело. 2023 року з 578 справ до суду пішло лише 13. У 2024 році з 365 справ лише 3 дійшли до суду.

За адміністративні правопорушення (штрафи від 1,7 до 34 тисяч гривень та до 15 діб гауптвахти) не було засуджено жодного військовослужбовця у 2022 та 2023 роках.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець визнає, що випадки зловживань із боку працівників ТЦК часто залишаються без покарання, навіть у найрезонансніших випадках. Він пояснює це тим, що в умовах війни важко визначити, що є порушенням прав, а що – героїзмом.

ТЦК, воєнкоми, мобілізація \ фото Знай.UA

Методи роботи ТЦК

Часто після затримання військовозобов’язаного його ізолюють, забираючи телефони та обмежуючи зв’язок із зовнішнім світом. Це позбавляє можливості зателефонувати родичам або звернутися за допомогою.

Якщо затриманому вдається викликати поліцію, правоохоронці зазвичай не втручаються у ситуацію.

За словами адвоката Анатолія Шевчука, працівники ТЦК використовують методи тиску, поєднуючи погрози із обіцянками. Вони загрожують кримінальними справами чи навіть фізичним насильством, але при цьому намагаються умовити підписати документи та приєднатися до армії.

Розгляд у справах про перевищення повноважень співробітниками ТЦК можуть тривати роками. Це потребує чималі витрати на юридичну допомогу. У результаті, коли громадянин вже служить в армії, він часто цурається тривалих судових процесів.

Затримані зазвичай зазнають великого тиску, що призводить до того, що вони погоджуються на мобілізацію. Навіть якщо вони були налякані та розгублені, суди не враховують це під час розгляду справ.

ТЦК. Фото: скрін youtube

Чому поліція неохоче береться за ці справи

Розслідування у справах про порушення можуть тривати від кількох місяців до кількох років і витрати на юридичну допомогу можуть бути значними. Мобілізовані, які вже перебувають в армії, часто не хочуть витрачати час та гроші на судові розгляди.

Правоохоронці часто не активно розслідують випадки зловживань з боку ТЦК, можливо, через бажання не посилювати ситуацію з мобілізацією. Також мобілізовані бояться звертатися до поліції, побоюючись, що це може вплинути на їхнє становище.

Юлия Ковальчук

Recent Posts

Брюс Вілліс поводиться агресивно: близьких охопив страх

Про це мало хто знав, але здоров'я Брюса Вілліса почало погіршуватися ще майже десять років тому. У…

4 хв. ago

В Україні змінять базову підготовку бійців перед відправкою на фронт: Сирський розкрив деталі

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський анонсував зміни у базовій підготовці бійців перед відправкою на фронт. Про це…

13 хв. ago

Циклон “Борис” вже втрачає свою силу: синоптикиня розказала, як зміниться погода в Україні

Циклон "Борис", що спричинив потужні зливи в Європі, вже втрачає свою силу. Про це розповіла синоптикиня…

22 хв. ago

У Києві починається шторм, а за містом піщана буря вже заблокувала проїзд трасою

У Києві та області 16 вересня 2024 року оголошено штормове попередження. Вже самим найближчим часом…

29 хв. ago

Українців обвішують навіть під під’їздом: три “базарні” методи обману

Одна з "популярних" схем обману покупців на ринку – неточна вага. Однак "кмітливі" продавці вийшли…

30 хв. ago

Кейт Міддлтон та принц Вільям несподівано звернулися до принца Гаррі (фото)

Кейт Міддлтон та принц Вільям публічно звернулися до принца Гаррі. Заяву подружжя опублікувало у своєму Instagram. 15…

41 хв. ago