Після недавнього зниження закупівельних цін на свинину в жовтні попит на м’ясо знову активізувався, що призвело до підвищення цін на живих свиней. В Асоціації свинарів України повідомили про зростання закупівельної ціни на 3,5-6 гривень за кілограм живої ваги, досягнувши рівня 59-60 гривень.
Різниця в цінових тенденціях спостерігається залежно від регіонів та попиту на продукцію у різних точках збуту. Відгуки представників м’ясопереробної галузі, зокрема, показують неоднорідність ситуації: частина виробників заявляє про обмежену кількість кондиційного м’яса, що на тлі попиту зумовлює активні замовлення на продукцію. Інші навпаки зазначають, що пропозиція свинини наразі цілком достатня, а рівень продажів нижчий від очікуваного.
За прогнозами ряду представників ринку, значних причин для здешевлення свинини на внутрішньому ринку не очікується. Деякі виробники навпаки бачать передумови для подальшого поступового зростання цін: на найближчих торгах вартість може підвищитися ще на 2−4 грн за кілограм. Це пов’язано не тільки зі зростаючим попитом, а й із певною стабілізацією ціноутворення на внутрішньому ринку після падіння, яке спостерігалося у жовтні.
Роздрібні ціни на свинину теж демонструють незначне зростання. За даними сайту Мінфін, середня вартість м’яса в жовтні підвищилася і наразі складає 176−286 грн за кілограм, тоді як у попередні місяці свинину можна було придбати в діапазоні 170−247 грн за кілограм. Причиною підвищення, як пояснюють фахівці, є нестабільність виробництва м’яса у великих обсягах, особливо у періоди сезонного підвищення попиту.
Фактором тиску на ціни залишається логістика, яка ускладнилася внаслідок інфляційних процесів. Зростання витрат на транспортування та енергоресурси впливає на вартість доставки продукції з ферм до точок збуту. Крім того, в умовах військових дій українські фермери постійно стикаються з додатковими витратами та ризиками: збереження безпеки, нестача робочої сили і витрати на забезпечення стабільної роботи в умовах підвищених ризиків також входять у кінцеву вартість м’яса.
Асоціація свинарів України пояснює, що ціноутворення в м’ясній галузі також залежить від сезонних чинників. У холодний період року попит на свинину традиційно зростає, що спричиняє коливання вартості. Саме тому у період зимових свят можна очікувати нових коливань цін, і навіть їхнього подальшого збільшення у разі підвищеного попиту.
На загальнонаціональному рівні представники Асоціації наголошують на необхідності стимулювання внутрішнього виробництва свинини та зниження залежності від імпорту. Це важливо для підтримки цінової стабільності на ринку та уникнення надмірного впливу зовнішніх факторів. В умовах нинішньої ситуації ринок свинини в Україні потребує комплексних рішень, спрямованих на підтримку фермерів та розширення виробничих потужностей.
Сардинію, другий за величиною острів Середземного моря, часто називають Мальдівами Європи завдяки приголомшливій береговій лінії. Сардинія розташована…
Громадяни України, що досягли пенсійного віку, мають право продовжувати працювати. У випадку відстрочки від початку…
Попередні результати виборів свідчать про те, що республіканці отримують більшість у Сенаті, а також, ймовірно,…
Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачає винятків для мобілізації членів однієї…
Пішоходи — повноцінні учасники дорожнього руху, і, як і водії, вони повинні дотримуватися правил. Недотримання…
У США свиня випила запаси пива своїх господарів. Про це пише Newsweek. 33-річна Морган Маллінс живе в…