Сім’я і здоров’я тріщать по швах: учені пояснили, у чому небезпека невдалого шлюбу

Нещасливий шлюб — це не просто емоційний тягар обох партнерів, він може серйозно вплинути не тільки на наше психічне, а й на фізичне здоров’я. Коли конфлікти тривають, а образи зростають, хронічний стрес може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Вчені та психологи виділили три найнебезпечніші моменти турбулентного шлюбу, на які варто звертати увагу, щоб не пожертвувати своїм здоров’ям у майбутньому, пише Forbes.

Дослідження підтверджують це, вказуючи на різні довгострокові наслідки невдалих шлюбів. Одне з них, проведене 2021 року й опубліковане в журналі Journal of Clinical Medicine, засвідчило, що чоловіки, які перебувають у нещасливому шлюбі, мають на 94% вищий ризик інсульту й на 21% вищу ймовірність смерті від будь-яких причин, порівнюючи з їхніми щасливішими колегами. Ці дослідження, що охоплюють три десятиліття, підкреслюють, що низька задоволеність шлюбом може поступово підірвати фізичне здоров’я, а наслідки проявляються в хронічних захворюваннях, як-от гіпертонія і серцево-судинні захворювання.

Крім того, гормони стресу, що виділяються під час постійного напруження в шлюбі, з часом можуть завдати шкоди серцево-судинній системі. Психічне здоров’я також наражається на ризик. Розі Шроут, доцент Університету Пердью, зазначає, що повторювані невирішені конфлікти, особливо ті, що характеризуються ворожістю або зухвалою поведінкою, можуть мати серйозні наслідки для здоров’я обох партнерів. Це підтверджує і дослідження, проведене в Пенсільванському державному університеті, згідно з яким люди, які перебувають у шлюбі низької якості, мають нижчу самооцінку і гірший загальний стан здоров’я, ніж ті, хто перебуває у щасливих союзах.

Крім того, у чоловіків, які перебувають у неблагополучних шлюбах, когнітивні здібності знижуються швидше, ніж у їхніх однолітків, як показало дослідження Мічиганського державного університету, проведене 2021 року. Згубний вплив нещасливих шлюбів поширюється не тільки на психіку, а й на процеси фізичного відновлення. У дослідженні 2023 року, опублікованому в журналі Psychoneuroendocrinology, йдеться про те, що негативні моделі спілкування, як-от невирішені суперечки, можуть сповільнювати загоєння ран і посилювати запалення в організмі. Таке запалення підвищує ризик зараження і уповільнює відновлення після хвороби, причому жінки страждають від цих наслідків більше, ніж чоловіки.

Подібний стрес також може порушити здоров’я кишківника, що призводить до запалення і потенційно збільшує ризик ожиріння і серцево-судинних захворювань. Тривалі подружні розбіжності можуть призвести до нездорової поведінки, включно з неправильним харчуванням, відсутністю фізичних вправ і порушеним сном, що ще більше послаблює імунну систему. Стрес від невдалого шлюбу вчені порівнюють із ризиком для здоров’я від куріння або вживання алкоголю, намагаючись передати, наскільки згубним він може бути.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Незручна ситуація. 1,5-метрова “морська змія” двічі шокувала відпочивальників на пляжі (фото)

Інцидент стався на данському острові Борнхольм, де місцеві жителі групою збирали пластикове сміття і натрапили…

10 хв. ago

Окупанти готують удари по енергетиці: ворог має понад тисячу ракет

За словами експерта, з приходом холодної погоди та морозів в Україну, основне завдання окупаційних військ…

19 хв. ago

“Ревізор” відмовився залишатися в номері готелю після перевірки ультрафіолетом: результат шокував

Британець Зак Джонс, який проводить перевірки різноманітних громадських місць на гігієну та комфорт, вирішив зупинитися в готелі…

31 хв. ago

Відмова від бойової повістки: українців застерегли від суворих наслідків

Військовозобов'язані, які мають право на відстрочку від призову за мобілізацією, повинні терміново скористатися цією можливістю,…

40 хв. ago

Заберіть яйця, гриби та м’ясо з води: які продукти не можна мити і чому

Перед вживанням їжі потрібно мити як руки, а й самі продукти. Так, українці пускають під…

51 хв. ago

Пенсіонери в обмороці: Кабмін хоче вигребти залишки з їхніх банківських карток

Уряд може залишити без грошей деяких пенсіонерів . Гроші буде знято прямо з пенсійних карток, повідомляють на сайті Верховної…

60 хв. ago