100 гривень – це вже занадто: депутатка пояснила, чому людям не підвищать зарплати

Наразі в Україні підвищити мінімальну зарплату складно через економічні виклики. Навіть незначне збільшення потребує великих витрат з бюджету.

Про це заявила Роксолана Підласа, голова комітету Верховної Ради з питань бюджету. Вона зазначила, що підвищення мінімальної зарплати навіть на 100 гривень у 2025 році обійдеться країні в 5,3 мільярда гривень.

Людина з грошима в руках

Проблема в тому, що до прожиткового мінімуму прив’язано безліч соціальних виплат. Якщо його підвищити, виникне необхідність збільшити й інші виплати, що може поставити бюджет у важке становище. Важливо враховувати, що перегляд соціальних стандартів можливий тільки в разі зростання ВВП.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Підласа підкреслила, що навіть невелике підвищення мінімальної зарплати має серйозний вплив на фінанси країни. Наприклад, збільшення мінімалки на 1000 гривень, до 9 тисяч гривень, вимагатиме понад 50 мільярдів гривень додаткових витрат.

Вона також звернула увагу на те, що українська економіка ще не досягла такого рівня відновлення, який дозволив би зробити значне підвищення зарплат без шкоди для стабільності. Будь-яке необережне рішення у цьому напрямку може створити серйозні ризики для фінансової ситуації в країні.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Румунії відсторонено від президентських виборів проросійську кандидатку

Конституційний суд Румунії відсторонив від президентських виборів Діану Шошоаке, лідерку невеликої ультранаціоналістичної проросійської партії «SOS Румунія». Про це повідомляє Reuters. Зокрема,…

2 хв. ago

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

26 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

28 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

30 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

41 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

44 хв. ago