Українці можуть залишитися без молока через спеку та перебої зі світлом

Ціни на молоко в Україні починають підніматися, і це відбувається з кількох причин. По-перше, виробництво молока скоротилося, і це не дивно, враховуючи спеку та перебої з електрикою, які пережили фермери цього літа. Температура сягала +38 °С, і навіть корови не витримали – вони отримали теплові удари, що негативно позначилося на їх продуктивності.

Додайте сюди проблеми з вентиляцією на фермах через відключення електрики, і картина стане ясною: молока стає менше, а ціна – вищою.

Але це єдиний чинник. Вершкове масло на світових ринках зараз у дефіциті, і ціна на нього зростає. Україна активно експортує масло, що також підштовхує попит на молоко. Виходить, що на внутрішньому ринку пропозицій менше, ніж бажаючих купити сировину для переробки, і, як наслідок, ціни на молоко повзуть вгору.

Молочка, скріншот: YouTube

Ситуація складається так, що закупівельні ціни на молоко зростають по всіх напрямках:

  • молоко вищого ґатунку подорожчало на 1,08 грн за останній місяць,
  • молоко першого ґатунку – на 77 копійок.

У середньому ціна на молоко всіх сортів зараз становить 14,79 грн за кілограм, що майже на гривню більше, ніж місяць тому.

І, схоже, це лише початок. Очікується, що у вересні ціни продовжать зростати, особливо коли подорожчає логістика через збільшення акцизу на пальне. Але до кінця року, коли настануть новорічні свята, ринок може трохи заспокоїтись – попит на молочні продукти зазвичай падає у цей період.

Отже, якщо ви любите олію чи інші молочні продукти, готуйтеся: ціни можуть продовжити зростати. Зрештою, високі ціни можуть змусити українців споживати менше молочних продуктів, що, у свою чергу, може вплинути на попит і трохи остудити цю молочну “пожежу”.

Юлия Ковальчук

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago