Новини суспільства

У Раді вирішили абсолютно змінити правила відстрочки від мобілізації: чи приберуть корупцію

З метою боротьби з корупцією та спрощення процедур, народний депутат Георгій Мазурашу запропонував зміни до законодавства про мобілізацію. Новий законопроект 11461 передбачає спрощення отримання відстрочки від призову для осіб, які доглядають за інвалідами.

За його словами, прийняття законопроекту дозволить а цим особам з інвалідністю – без зайвих бюрократичних перепон та корупційних ризиків реалізувати право на постійний догляд.

Так, наразі особи з інвалідністю І чи ІІ групи, у тому числі, які не можуть самостійно пересуватися стикаються з вимогою оформлення низки документів, які передбачив Кабмін у постанові 560 про Порядок призову на військову службу. На думку автора проекту, ці вимоги не відповідають тим, що закладалися при прийнятті закону про посилення мобілізації.

«Наприклад, в п. 61 Порядку потрібно розмежувати в окремі абзаци різні підстави для відстрочки; п. 9 та 14 ч.1 ст.23 – постійний догляд за рідними, довідка або акт. Вилучити з п. 61 та додатків 5 і 8 вимогу взагалі оформлювати та доказувати здійснення догляду (постійного догляду) шляхом надання Довідки про компенсацію за здійснення постійного догляду або Акту встановлення факту здійснення догляду (ПД), чи інших документів.

Вилучити вимогу до доглядальників за родичами першого ступеню споріднення «надати документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд».

Збільшити строк дії відстрочки, оскільки збір, подання та обробка документів на продовження відстрочки кожні 3 місяці створює зайве перевантаження на органи місцевого самоврядування і ті ж ТЦК та СП» – пояснює депутат.

За його словами, він з колегами-народними депутатами неодноразово звертались до КМУ з проханням внести відповідні зміни до підзаконних актів, аби усунути зайві перепони, які часто унеможливлюють для осіб з інвалідністю реалізацію права на постійний догляд. Втім, наразі зміни не внесені.

Отже, пропонується встановити, що достатньо, щоб сама особа з інвалідністю письмово підтвердила, що серед членів сім’ї немає осіб, які готові за взаємної згоди доглядати за нею, і щоб особа, яка претендує на відстрочку за цією нормою, письмово підтвердила готовність доглядати за цією особою з інвалідністю.

«Ця законодавча ініціатива, як і інші, не претендує на юридичну досконалість. Але суть, думаю, зрозуміла» – підсумував автор.

Нагадаємо, раніше суд зобов’язав ТЦК повторно розглянути заяву про надання відстрочки чоловіку, який виховує дитину з інвалідністю.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

24 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

25 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

27 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

38 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

41 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

44 хв. ago