Українців каратимуть за непроходження ВЛК: відразу влуплять штраф у 17 тисяч гривень

Строк дії довідки ВЛК з висновком щодо придатності до служби — рік. За словами адвокатки Марини Бекало, чоловіки не зобовʼязані самостійно зʼявлятися до ТЦК для проходження медкомісії після спливу цього терміну.

Військовозобовʼязані громадяни повинні проходити ВЛК раз на рік. За ігнорування цієї вимоги їх можуть оштрафувати на 17 тисяч гривень. Детальніше про це розповіла адвокатка Марина Бекало в коментарі ТСН.ua.

Вона зауважила, що термін дії довідки ВЛК з висновком щодо придатності до служби становить рік. Проте військовозобовʼязані та резервісти не зобовʼязані самостійно зʼявлятися до ТЦК та СП для проходження ВЛК після спливу терміну дії висновку.

“Військовозобов’язаний не буде автоматично вважатися порушником або “ухилянтом”, адже ТЦК та СП, які відповідальні зокрема за ведення військового обліку, мають викликати військовозобов’язаних повісткою для проходження ВЛК”, — сказала Марина Бекало.

Штраф за непроходження ВЛК

Марина Бекало розповіла, що в разі неявки за повісткою для проходження ВЛК без поважних причин особа нестиме адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого 17 тисяч гривень.

Адвокатка наголосила, що якщо під час перевірки представниками ТЦК військово-облікового документа та звірянні з відомостями з електронного реєстру “Оберіг” в публічному місті чи на блокпості виявиться, що строк дії висновку ВЛК скінчився, то це стане підставою для вручення повістки в ТЦК для проходження ВЛК.

Ольга Степанова

Recent Posts

100 гривень – це вже занадто: депутатка пояснила, чому людям не підвищать зарплати

Наразі в Україні підвищити мінімальну зарплату складно через економічні виклики. Навіть незначне збільшення потребує великих…

3 хв. ago

Як пройти ВЛК та отримати законне звільнення від служби: записки очевидця

Громадський діяч Владислав Бовсуновський ділиться особистим досвідом — як проходити ВЛК та отримати звільнення з…

5 хв. ago

Можливостей менше, вимог більше: Польща змінює правила для українців

У Польщі планують запровадити обмеження на кількість іноземних студентів у вищих навчальних закладах. Деякі університети…

7 хв. ago

Скільки коштують 100-доларові купюри зразка 2006 року: відповідь НБУ

Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися банківськими установами до…

33 хв. ago

Трамп радився з Путіним, чи відправляти зброю Україні: деталі

Під час президентства Дональда Трампа у 2017 році він радився з російським диктатором Володимиром Путіним,…

38 хв. ago

Блогер Карма заявив про погрози зброєю з боку співробітника ТЦК (відео)

Блогер Ніколас Карма (справжнє ім'я Микола Бучак) заявив про збройний напад під час зйомок у…

40 хв. ago