Українців чекають величезні штрафи: про що мова

Українцям загрожують великі штрафи за спалювання трави. Причому покарання може отримати навіть той, хто її не підпалював.


Про це йдеться у матеріалі Оглядача.

Так, деякі українці, всупереч забороні, продовжують підпалювати траву. Однак робити це категорично не можна. До того ж, можна отримати чимало покарання – порушників можуть оштрафувати на суму від 3060 до 6120 гривень. Якщо ж пожежа призведе до значних наслідків, штраф може бути значно більшим.

Однак трапляються випадки, що покарання отримують навіть ті, хто не підпалював траву. Наприклад, як йдеться у матеріалах справи №371/1455/23, “порушнику” вдалося скасувати протокол та штраф на 3060 гривень, бо траву він не підпалював.

За словами позивача, він знаходився на вулиці Нова у селі Польове Обухівського району Київської області та побачив наприкінці городу дим. Потім підійшов із вилами, щоб розтягнути та загасити вогонь. Саме у цей момент його й оштрафували.

“З метою з’ясувати, в чому причина, взяв вила і пішов до дороги, де побачив, що димить папір, журнали, путівки, накладні та інше. З метою припинення диму, вилами почав розтягувати папір. У цей час під’їхала машина марки “Шкода”, з якої вийшов водій, показав посвідчення інспектора ДСНС, і почав кричати, на його пояснення не реагував”, – йдеться у матеріалах справи.

При цьому покарати можуть, якщо ви спалили гілки дерева. Нещодавно на Чернігівщині стався показовий випадок. Мінський районний суд розглянув справу №738/680/24, в якій місцева мешканка намагалася оскаржити накладений на неї штраф.

Жінку оштрафували на 3060 гривень за спалювання “зелених насаджень”. Інцидент стався на вулиці Дружби у селищі міського типу Макошине, що у Корюківському районі Чернігівської області.

У матеріалах справи йдеться, що жінка спалювала гілки плодового дерева, яке росло на його присадибній ділянці, а тому спалювання відбулося щодо антропогенної рослинності, а не природної, за підпал якої законодавець не передбачив відповідальності в цьому випадку. На думку позивача, протокол складено особою, яка не має повноважень на її складання.

Зверніть увагу, що загалом спалювання трави, листя, сміття та іншої рослинності карається штрафом у розмірі від 3060 до 6120 гривень. Для посадових осіб штраф становить 15-21 тисячі гривень. Однак цифри можуть збільшитись, якщо пожежа переходить на великі території (поле, луг, пасовища) та території природно-заповідного фонду.

Зокрема, найбільші штрафи – від 90 до 150 тисяч гривень – призначаються за знищення чи пошкодження лісів, зелених насаджень навколо населених пунктів та вздовж залізниць. У випадках коли пожежа призводить до загибелі людей, порушнику загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Заборона спалювання листя, трави та інших рослинних залишків обумовлена ​​екологічними причинами. При горінні повітря виділяється токсична суміш, що містить пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали та інші шкідливі речовини, включаючи бензпірен.

Крім забруднення повітря, такі дії завдають довготривалої шкоди ґрунту. Ділянка землі, на якій спалювали траву, відновлюється лише через 5-6 років. Спалювання рослинності також забруднює воду і може спричинити лісові пожежі.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

47 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

48 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

50 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago